Vinča

Geni određuju podložnost zarazi Covidom

Rezultati takvih istraživanja mogu pomoći u procjeni primjene postojećih lijekova u borbi protiv virusa korona…
Sci-Tech / Znanost | 03. 11. 2020. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Instituta za nuklearne znanosti Vinča Snežana Pajović izjavila je da svaki čovjek nosi određene zapise u genima koji određuju postoji li veća ili manja predispozicija za obolijevanje od virusa korona.

Pajović je naglasila da su to utvrdili istraživači Laboratorije za radiobiologiju i molekularnu genetiku tog instituta.

"Genetski markeri jasno ukazuju na mogući tijek razvoja oboljenja, što omogućava preventivno djelovanje. Neophodno je u analizu uključiti i sve dosad poznate faktore rizika za komplikacije uslijed Covida-19 da bi procjena rizika bila što preciznija", rekla je Pajović za Večernje novosti.

Navela je kako rezultati takvih istraživanja mogu pomoći u procjeni primjene postojećih lijekova u borbi protiv virusa korona, prenosi Srna.

Pajović je ukazala da Srbija nema podatke o detaljnoj genetičkoj strukturi svoje populacije i da se zato ne mogu iskoristiti već postojeće baze podataka.

Znanstvenoistraživački rad na ovom projektu trajat će 18 mjeseci, a istraživači Vinče rade i na testiranju lijekova protiv virusa korona koji su već u upotrebi, napominje se u tekstu.

IZ GENA SE VIDI KO JE PODLOŽAN KOVIDU: Istraživanje u "Vinči" pokazuje da genetski markeri ukazuju na mogući tok bolesti i procenu terapije

GENETSKI profil svakog od nas nosi određene zapise u genima, koji određuju da li postoji veća ili manja predispozicija za obolevanje od kovida 19.

Kopirati
Drag cursor here to close