12.12.

Federacija dobila Dan znanosti

U znak pijeteta prema bosanskohercegovačkom znanstveniku, 12. prosinca obilježavat će se kao Dan znanosti u Federaciji BiH.
Sci-Tech / Znanost | 22. 11. 2019. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Godišnjica rođenja 'kralja kemije'

Vlada Federacije BiH je prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti o proglašenju Dana znanosti u Federaciji BiH.

''U znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju, te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom znanstveniku, 12. prosinca obilježavat će se kao Dan znanosti u Federaciji BiH'', priopćeno je nakon sjednice Vlade Federacije koja je održana u Sarajevu.

Vlada je ovaj datum izabrala cijeneći ukupni znanstveni angažman ovog velikog istraživača i njegovu stalnu borbu za afirmaciju i dignitet znanosti, te činjenicu da Bosna i Hercegovina nema datum na koji bi simbolično bio obilježavan doprinos bh. znanstvenika znanstveno­tehnološkom razvoju na domaćem i međunarodnom planu.

Profesor Prelog rođen je u Sarajevu 23. lipnja 1906. godine. Školovao se u rodnom gradu, te Zagrebu i Osijeku. Sveučilišno obrazovanje, te doktorat u oblasti hemije stekao je u Češkoj. Kao profesor i istraživač djelovao je u Zagrebu i Zurichu. Bio je član mnogih akademija znanosti, između ostalih i Akademije znanosti i umjetnosti Bosne i Hercegovine, te počasni doktor brojnih sveučilišta u svijetu.

Dao je veliki doprinos istraživanju heterocikličnih spojeva, poput alkaloida i antibiotika. U središtu njegovog zanimanja bila je stereokemija molekula, odnosno njihova prostorna građa. U oblast prirodnih znanosti je uveo pojam kemijske topologije za područje hemije koje se bavi geometrijskim svojstvima molekula.

Značajne rezultate postigao je u analizi strukture i sintezi mnogih organskih spojeva. Za svoj znanstveni rad dobio je niz nagrada i priznanja, među kojima posebno mjesto zauzima Nobelova nagrada za dostignuća u području hemije, koja mu je uručena 12. prosinca 1975. godine. Umro je u Zurichu 7. siječnja 1998. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close