Reumatski artritis

FBiH: Samo jedna županija izdvaja novac za biološku terapiju

U Tuzli obilježen Svjetski dan borbe protiv reumatskog artritisa
Sci-Tech / Znanost | 12. 10. 2017. u 20:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanske županije „SNAGA“, u povodu   Svjetskog dana borbe protiv reumatskog  artritisa , održalo je danas skup prilikom kojeg su  prezentirani pozitivni primjeri biološke terapije koja se primjenjuje u toj županiji, a istaknuti su i problemi koje reumatski artritis sa sobom nosi.

Predsjednik Udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK „SNAGA“ Suad Ajdaslić istaknuo je da biološka terapija dovodi bolesnika u stanje remisije, a  bolest dovodi potpuno u  stanje mirovanja.

 Napominje da   je vrlo  bitno prepoznati bolest na vrijeme, kao i da se ta terapija primjeni na vrijeme.

''Svijet i zemlje u okruženju su prepoznale ovu metodu. U Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sloveniji oni imaju po nekoliko tisuća bolesnika na ovoj vrsti terapije koja se pokazala jako uspješnom'', dodao je.

Jedna od oboljelih od reumatskog artristisa  je  Amra Hasić, koja je od ovog oboljenja  oboljela 2003. godine. Nakon konvencionalne terapije lijekovima, 2011. godine započela je liječenje biološkom terapijom, koje je nastavljeno i 2014. godine.

 ''Taj proces moje biološke terapije trajao je dvije godine, a od a travnja 2016. godine više ne pijem nikakve lijekove'', kazala  Amra Hasić, ističući da je prošlo  11 godina otkako  joj je ova bolest  dijagnosticirana.

Reumatski artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Na području TŽ od ovog oboljenja  se liječi oko 7,5 tisuća oboljelih, a jedino u  ovoj županiji  FBiH izdvajaju se sredstva za primjenu biološke terapije za 20 pacijenata.

Kopirati
Drag cursor here to close