Tuzla

Dogovoreni pravci buduće suradnje Grada i Elektrotehničkog fakulteta

Sci-Tech / Znanost | 07. 01. 2023. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Dogovoreni pravci buduće saradnje Grada Tuzle i Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli

Vršitelj dužnosti gradonačelnika Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, jučer je primio u Gradskoj upravi delegaciju Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Nerdinu Mehinović, izvanrednu profesoricu i dekanicu fakulteta, Emira Meškovića, vanrednog profesora i prodekana za nastavu i studentska pitanja i Nermina Suljanovića, redovnog profesora i voditelja UNO Telekomunikacije.

Cilj jučerašnjeg sastanka je suradnja u kreiranju zajedničkih projektnih prijedloga koji mogu doprinijeti dinamičnijem ekonomskom i društvenom razvoju grada, a koji će istovremeno doprinijeti unapređenju rada javne uprave, kvalitetnijem životu građana i razvoju kapaciteta Fakulteta.

“Postoji puno prilika za suradnju, kao i za apliciranje na EU i druge međunarodne fondove. Imamo dobro zajedničko iskustvo, prije svega na razvoju BIT Centra, ali i na drugim zajedničkim projektima. Naš zajednički cilj jeste povećanje stupnja upotrebe novih digitalnih tehnologija, unapređenje digitalizacije javne uprave, koja će u većoj mjeri biti prilagođena potrebama građana i stvaranju preduslova da se Tuzla ubrzano razvija kao jedan od pametnih gradova”, istaknuo je dr.sc. Lugavić tijekom sastanka.

Gosti su se zahvalili na dugogodišnjoj veoma dobroj suradnji, te istaknuli da su Grad Tuzla i Elektrotehnički fakultet oduvijek dobro surađivali. Pored toga, Elektrotehnički fakultet ostvaruje značajne suradnje sa privredom i spreman je dalje razvijati ideje i projekte u suradnji sa Gradom Tuzlom, kako u pravcu razvoja Tuzle kao pametnog grada, tako i na razvoju digitalizacije uprave.

Na sastanku je razgovarano o konkretnim projektima koji će unaprijediti kvalitet života građana Tuzle, a koji će biti predmet jednog od narednih sastanaka, kada je planirano i potpisivanje memoranduma o suradnji.

Kopirati
Drag cursor here to close