Što trebate znati

DNK i RNK u cjepivima

Kako su se pojavile RNK (mRNA) cjepiva poput Pfizer i Moderna, znamo da COVID-19 cjepivo mogu sadržavati ove molekule.
Sci-Tech / Znanost | 18. 02. 2023. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako su se pojavile RNK (mRNA) cjepiva poput Pfizer i Moderna, znamo da COVID-19 cjepivo mogu sadržavati ove molekule. Međutim, ne treba zaboraviti ni da druga cjepiva sadrže DNK ili RNK, ali na drugačiji način i da to nije opasno. DNK i RNK u cjepivima se mogu naći kao ostatak, a mogu biti porijeklom iz samih virusa, piše portal vakcina.ba.

Dakle, ovdje pričamo ne o DNK ili RNK, nukleinskim kiselinama, kao aktivnim tvarima u cjepivima nego o onim DNK i RNK koje se u nekim cjepivima nalaze jer su sastavni dijelovi virusa. Negdje ćete naći kako se ovo naziva “kontaminacijom”, ali to nije točno – ako imamo cjepiva koje sadrže živi ili mrtvi virus ili bakteriju, ova cjepiva moraju sadržavati i DNK ili RNK. Jednostavno – ne možete ukloniti ove molekule ako su virusi ili bakterije sastavni dio cjepiva.

DNK i RNK su molekule koje su nosioci nasljedne informacije o stvaranju proteina koji čine ćelije (stanice) i virusne čestice. Međutim, dok ćelije bakterija i kompliciranijih organizama sadrže i DNK i RNK, virusne čestice mogu sadržati samo jednu od ove dvije molekule.

Dakle, ako je virus DNK virus – poput varičela, onda će i cjepivo sadržavati DNK. Ako je virus neki RNK virus – onda će cjepivo sadržavati RNK. Cjepiva koje sadrže bakterije (recimo atenuirana BCG cjepivo) sadržat će i DNK i RNK, kao i ona cjepiva koje sadrže atenuirane DNK i RNK viruse (primjer – MMRV cjepivo koja štiti od morbila, zaušnjaka, rubeole i varičela). Ali – sve su to jako male količine.

Postoji li mogućnost da DNK i RNK u cjepivima bude nekog drugog porijekla? Recimo iz kulture stanica na kojima se uzgajaju virusi za cjepivo?

DNK i RNK u cjepivima se mogu naći kao reziduumi, ostaci, ali i tu se radi o jako malim količinama.

Rotavirus cjepiva
U 2010. godini u cjepivima protiv rotavirusa otkriveni su svinjski cirkovirus tipa 1 i 2 (PCV1 i PCV2). Ova svinjska (svinjska) DNK bila je kontaminant rezidualnog medija u kojem je uzgajano rotavirus za vakcinu i otkrivena je jer je razvijena nova tehnika). Srećom, nije poznato da svinjski cirkovirusi uzrokuju infekciju ili bolest kod ljudi. Zapravo, budući da su obje vrste PCV vrlo raširene kod zdravih svinja, prehrana ljudi i respiratorna izloženost ovom virusu česta je konzumacijom svinjskog mesa – čak i češća. Ovog cjepiva nema u BiH.

DNK fragmenti u HPV Gardasil vakcini
FDA je 2011. izvijestila da je „primila upite u vezi s prisutnošću fragmenata DNK humanog papiloma virusa (HPV) u Gardasil vakcini i svjesna je da se informacije povezane s tim problemom nalaze na internetu“. Zaključili su da se “prisutnost fragmenata DNK očekuje u Gardasilu, ali to nisu dokazi kontaminacije”. FDA je povodom ovoga također rekla kako su rezidualni rekombinantni HPV L1-specifični fragmenti DNK prisutni u Gardasilu jer se „gen HPV L1 koristi u procesu proizvodnje cjepiva za proizvodnju virusolikih čestica koje čine cjepivo”.

U ovom cjepivu ne postoje zarazni genomi HPV pune dužine sekvence, ovo nije kontamiant i ne predstavlja sigurnosnu opasnost. Više o tome možete pronaći ovdje u izjavi FDA.

Na kraju, čak i kad u cjepivu ostane malo fragmentirane DNK, to ne može naštetiti jer DNA iz cjepiva nije u stanju uklopiti se u staničnu DNK“. Naime, opisani su procesi u gradnje virusne RNK, ali samo pod specifičnim uslovima prisutnosti određenih enzima, koji ne postoje u ljudskom organizmu prirodno.

Cjepiva ne sadrže DNK i RNK iz abortiranih embrija niti stanice iz njih.

Kopirati
Drag cursor here to close