Dobitnik Nobelove nagrade

Federacija slavi Dan znanosti u spomen na Vladimira Preloga

Sci-Tech / Znanost | 09. 12. 2021. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arhiva / Vladimir Prelog (Sarajevo, 23. srpnja 1906. -  Zürich,  7. siječnja 1998.)

Dan znanosti u FBiH obilježava se 12. prosinca, u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za kemiju te u znak pijeteta prema ovom eminentnom bosanskohercegovačkom znanstveniku.

Također, ovaj dan se obilježava i s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.

Inače, Ministarstvo je i ove godine u povodu ovog značajnog datuma organiziralo niz prigodnih sadržaja (razgovori, radionice, okrugli stolovi, znanstveno-popularni programi...), a uputilo je i poziv svim muzejima, arhivima i institutima na području FBiH da u petak, 10. prosinca u skladu s objektivnim mogućnostima i aktualnom epidemiološkom situacijom, za studente i srednjoškolce organiziraju Dan otvorenih vrata, uz prezentaciju svojih izložbenih, istraživačkih i izdavačkih kapaciteta i projekata.

Ovo bi, pored popularizacije znanstveno-istraživačkog rada i aktivnosti institucije, omogućilo da se Dan znanosti zajednički obilježi na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Također, Ministarstvo je i ove godine, putem nadležnih kantonalnih ministarstava obrazovanja, preporučilo svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u FBiH da dio nastave posvete bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu te značaju znanosti.

Kopirati
Drag cursor here to close