Akademik akademiku

Čović Aralici uručio počasni doktorat

Čović je bio predsjednik povjerenstva za dodjelu počasnog doktorata akademiku Aralici…
Sci-Tech / Znanost | 20. 06. 2022. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan bio je predsjednik povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata Sveučilišta u Mostaru akademiku Ivanu Aralici, koja je održana u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.

„Cijeli svoj radni vijek silovito se bori za izgradnju i jačanje hrvatskih institucija, od kulturnih do političkih i društvenih, duboko svjestan značaja institucionalnih razvoja i etičnosti. To je i razumljivo, jer kulturne, društvene i akademske institucije u velikoj mjeri određuju jedan narod i njegov identitet čiju istrajnost jamči samo budnost istinskih domoljuba, vizionara i graditelja hrvatskoga društva utemeljena na suverenističkim shvaćanjima koja iznutra njeguju naslijeđe, identitet, kulturu, jezik i sve supstancijalne odlike jednoga naroda“, istaknuo je Čović.

čelnik HDZ-a rekao je kako je rije ''o jednome iznimnom čovjeku, nositelju znanstvenoga i društvenoga života Hrvata bilo gdje da se nalaze''.

''Naša je gesta ovdje da na ovaj način još jednom obilježimo njegovu veličinu i pokažemo koliko visoko cijenimo njegov domoljubni životni put koji je u sebi objedinio i pomirio različite stvaralačke dimenzije od vitalna značaja za opstojnost našega naroda'', dodao je Čović.

Naveo je kako ''njegovo književno svjedočanstvo ostavlja neizbrisiv trag u vremenu o mentalitetu, snazi i vjeri Hrvata u Bosni i Hercegovini''.

''Akademik Ivan Aralica zasigurno je jedan od najvećih hrvatskih književnika 20. i 21. stoljeća te je, zbog angažiranosti oko rasvjetljavanja važnih povijesnih zbivanja vezanih za bosanskohercegovačke Hrvate, posve opravdano zaslužio počasni doktorat (honoris causa) Sveučilišta u Mostaru“, zaključio je Čović.

Počasni doktorat, Doctoris Honoris Causa, najviše priznanje koje Sveučilište u Mostaru dodjeljuje istaknutim znanstvenicima i uglednim javnim osobama za poseban doprinos od trajnoga značenja kako Sveučilištu tako i široj društvenoj zajednici u pojedinim područjima znanstvenoga, kulturnoga i umjetničkoga stvaralaštva, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close