Nema straha

Cjepivo AstraZeneca djelotvorno i protiv novog soja koronavirusa

Cjepivo AstraZeneca-Oxford smatra se vitalnim za zemlje s nižim prihodima i one u vrućim klimatskim uvjetima jer je jeftinije, lakše za transport i može se dugo skladištiti na normalnim temperaturama hladnjaka.
Sci-Tech / Znanost | 23. 12. 2020. u 08:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski proizvođač lijekova AstraZeneca Plc rekao je u utorak za Reuters da bi njegovo cjepivo COVID-19 trebalo biti djelotvorno protiv novog soja koronavirusa, dodajući da su u tijeku studije koje će u potpunosti istražiti utjecaj mutacije.

"AZD1222 (kandidat za cjepivo AstraZeneca) sadrži genetski materijal proteina spiralnog virusa SARS-CoV-2, a čini se da promjene genetskog koda koje se vide u ovom novom virusnom soju ne mijenjaju strukturu proteina spike", rekao je predstavnik AstraZeneca u e-mailu.

Proizvođači lijekova pokušavaju testirati svoja cjepiva protiv COVID-19 na novi brzo šireći soj virusa koji je registriran u Britaniji, što je najnoviji izazov u vratolomnoj utrci za suzbijanje pandemije.

"Kroz cjepivo  AZD1222, imunološki sustav tijela osposobljen je za prepoznavanje mnogih različitih dijelova proteina, tako da može eliminirati virus ako bude kasnije izložen", dodao je predstavnik AstraZenece.

Mutacija poznata kao B.1.1.7 loza može biti i do 70 posto zaraznija i izazvala je kaos u Britaniji, jer je uslijedio val zabrana putovanja koji remete trgovinu s Europom i prijete daljnjom izolacijom otočne države.

Cjepivo  AstraZeneca-Oxford smatra se vitalnim za zemlje s nižim prihodima i one u vrućim klimatskim uvjetima jer je jeftinije, lakše za transport i može se dugo skladištiti na normalnim temperaturama hladnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close