U znak prosvjeda

Centar za hemodijalizu pred kolapsom, pacijenti odbijaju dijalizu

Na aparatima mostarske dijalize neki su pacijenti umrli, a svoja prava nikada nisu dočekali. Trenutno je na listi 90 pacijenata i za prava na život će se odlučno boriti.
Sci-Tech / Znanost | 10. 10. 2017. u 15:45 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Centar za hemodijalizu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar koji radi u staroj zgradi s aparatima starim preko dva desetljeća je pred kolapsom, zbog čega su pacijenti odlučili odbiti hemodijalizu i na taj način široj javnosti ukazati na problem s kojima se nose, ali i krenuti u borbu za svoja osnovna ljudska prava na adekvatno liječenje i borbu za pravo na transplantaciju unutar Europske unije, koje im je uskraćeno, javlja agencija Anadolija.

 Predsjednik Udruženja kroničnih bubrežnih bolesnika HNKŽBlago Vidačković ističe kako su pacijenti hemodijalize u Mostaru već godinama u teškom položaju. Kap koja je prelila čašu jeste činjenica da je pacijentima iz Federacije BiH odbijena mogućnost transplantacije u EU, neusvajanjem izmjene i dopune Zakona o transplantaciji organa kao i općenito zanemarivanje ove populacije od institucija u FBiH.

"Mi smo imali više sjednica i bili smo prije tri mjeseca u Sarajevu tražeći da se uključimo u Europsku uniju za transplantaciju bubrega. Oni su nas odbili. Skinuli nas s liste jednostavno i nama sad drugo ništa ne preostaje nego da očajničkim potezom ukažemo na stanje u kojem se nalazimo", kazao je Vidačković za AA.

Pacijenti, kako naglašava, dolaze na hemodijalizu u uvjetima koji nisu primjereni radu bilo koje zdravstvene ustanove, ali sve vrijeme ih je držala nada da će se njihov problem riješiti i da će biti u mogućnosti dobiti organe te krenuti u normalan život.

No, kako ističe sad je ta nada umrla i pacijenti su u očaju.

"Tražimo ulazak u EU za transplantacije kao što je Hrvatska i da možemo dobivati bubrege iz Europske unije ovdje. Ovdje nema mogućnosti nego da ti organ da brat, sestra, otac ili majka, kupiti se ne može, niti organ itko može  pokloniti", pojasnio je Vidačković.

Ističe da on već 28 godina ide na dijalizu redovito i poznaje gotovo sve pacijente koji dolazeći u mostarsku hemodijalizu žive u nadi da će doći dan kad će doživjeti transplantaciju bubrega.

Nažalost mnogi su, kako ističe, na aparatima mostarske dijalize umrli, a svoja prava nikada nisu dočekali. Trenutno je na listi 90 pacijenata i za prava na život će se, poručuje, odlučno boriti.

"Prije svega, tražimo nove aparate za hemodijalizu i poboljšanje uvjeta rada u zgradi koja je u jako lošem stanju. Da liječnici i medicinske sestre nisu dobri, profesionalni i humani, kao što jesu nas bi već davno pola pomrlo", ističe Vidačković.

Ekipa liječnika i medicinskih sestra je, kako tvrdi, vrhunska, ali naglašava da oni nemaju mogućnost da naprave za pacijente ništa više nego što već rade.

"Nama je preostalo samo da očajničkim korakom tražimo svoja prava. Ako nam se ne udovolji onda nam ostaje samo zapaliti ovu dijalizu, da umremo, jer i ovako polako umiremo u patnji", zaključio je  Vidačković u razgovoru za agenciju Anadoliju.

Pacijenti s hemodijalize u Sveučilišnom kliničkom centru Mostar  će  26. listopada 2017. odbiti uključenje na hemodijalizu, a ispred zgrade će se, kako je najavljeno, u razdoblju od 7 do 10 sati, okupiti dijalizne i transplantirane osobe iz HNŽ u znak prosvjeda i upozorenja na težak položaj dijaliznih bolesnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i drugih koji čekaju na transplantaciju organa.

Kopirati
Drag cursor here to close