SCOPUS

Časopis Hercegovina u prestižnom društvu

Od 2015. časopis redovito izlazi jedanput godišnje, a objavljuje neobjavljene radove iz humanističkih znanosti u kojima autori obrađuju teme vezane za Hercegovinu…
Sci-Tech / Znanost | 23. 12. 2021. u 17:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kruna višegodišnjeg rada i zalaganja onih koji su radili i rade na promicanju, razvoju i kvaliteti časopisa Hercegovina jest ulazak u jednu od najprestižnijih svjetskih baza SCOPUS.

O kojem se uspjehu radi najzornije svjedoči podatak da je to do sada drugi časopis u Bosni i Hercegovini koji je uvršten u spomenutu bazu, svrstavši se tako među časopise najviše kategorije A1.

Ovaj uspjeh pripada ne samo uređivačima časopisa, nego i brojnim autorima i recenzentima koji savjesno i odgovorno svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima doprinose kvaliteti radova, pa samim time i časopisa.

Časopis Hercegovina počeo je izlaziti 1981. godine (serija 1, izišlo osam brojeva). Iako je bio zamišljen kao godišnjak, ni u prijeratnom razdoblju nije izlazio redovito, a nakon ratnih zbivanja 1990-ih ponovo je pokrenut. Do 2011. godine, kada dolazi do višegodišnje stanke, izišlo je 25 brojeva (serija 2).

Ponovo je pokrenut 2015. godine (serija 3), kada se pojavljuje u potpuno novom dizajnu. Osim vizualnih stvari, u novoj seriji časopisa novi je vlasnik i izdavač (Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, odjel povijesti), novi je urednik (prof. dr. Božo Goluža), novo je uredništvo kao i znanstveno vijeće, pa sukladno tomu i uređivačka politika časopisa.

Od 2015. časopis redovito izlazi jedanput godišnje, a objavljuje neobjavljene radove iz humanističkih znanosti u kojima autori obrađuju teme vezane za Hercegovinu, njezinu povijest, kulturu i tradiciju, ali i one koji se na bilo koji način odnose ili imaju utjecaja na ovo područje. U 40 godina postojanja časopis je dao velik doprinos u istraživanju kulturnoga nasljeđa i povijesti Hercegovine.

Detaljne informacije o časopisu mogu se naći na njegovoj web stranici, gdje su dostupni svi brojevi iz serije 2 i 3.

Kopirati
Drag cursor here to close