Istraživanja

Buka koju proizvode ljudi, štetna za životinje

Ljudska buka, primjerice, ometa ultrazvučne sustave detekcije koje koriste šišmiši u potrazi za insektima što im otežava lov.
Sci-Tech / Znanost | 20. 11. 2019. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od ranije je poznato da ljudska buka može imati negativni utjecaj na neke životinje, no novo istraživanje objavljeno u srijedu pokazuje da se buku koju stvaramo treba tretirati kao 'velikog svjetskog zagađivača'.

''Utvrdili smo da buka pogađa mnoge vrste vodozemaca, člankonožaca, ptica, riba, sisavaca, mekušaca i gmazova'' - naveli su znanstvenici s Kraljičina sveučilišta u Belfastu u radu objavljenom u časopisu Royal Society's Biology Letters.

Ljudska buka prevladava u okolišu, od prijevoznih sredstava i industrije u gusto naseljenim urbanim područjima, preko zrakoplova koji prelijetaju nebom, do propelera brodova za koje se vjeruje da ometaju ultrazvučnu komunikaciju kitova i mogu igrati ulogu u njihovu masovnom nasukavanju jer dezorijentirane životinje gube osjećaj smjera, piše Hina.

Analizom niza ranijih pojedinačnih studija Hansjoerg Kunc i Rouven Schmidt došli su do toga da bi se trebalo zaključiti 'da buka utječe na većinu vrsta, a ne da je samo nekoliko vrsta posebno osjetljivo na buku' .

''Zanimljivo je otkriće da raspon pogođenih životinjskih vrsta obuhvaća sve od malenih insekata do velikih morskih sisavaca poput kitova. Nismo očekivali da ćemo utvrditi reakcije na buku u širokom rasponu životinjskih vrsta'' - kazao je Kunc za AFP.

U radu se navodi da reakcija životinjskog svijeta na buku čovječanstva nije jednoznačna i njezin se utjecaj ne može jednostavno odrediti kao dobar ili loš.

Ljudska buka, primjerice, ometa ultrazvučne sustave detekcije koje koriste šišmiši u potrazi za insektima što im otežava lov.

No, to može biti dobra vijest za insekte jer se potencijalna lovina može 'izravno okoristiti ljudskom bukom', navodi se u radu.

Kunc, ipak, upozorava da ukupna slika ukazuje na ozbiljno ometanje prirodnog okoliša.

''U primjeru s šišmišima grabežljivac možda trpi zbog toga što ne može locirati žrtvu. No vrste koje se oslanjaju na zvuk da bi uočile grabežjlivce, mogu stradati jer neće čuti dovoljno rano napadača i pobjeći'' - upozorio je Kunc.

Zagađenje ljudskom bukom i reakcija životinjskog svijeta moraju se promatrati u kontekstu ekosustava, posebice kad se radi o naporima za zaštitu okoliša, navode znanstvenici.

''Buku se mora smatrati ozbiljnim oblikom promjene i zagađenja okoliša jer utječe i na vodene i na kopnene vrste. Naša analiza pruža kvantitativne dokaze potrebne zakonodavnim tijelima da učinkovito reguliraju to zagađivanje okoliša'' - naveli su.

Kopirati
Drag cursor here to close