Studija

Boja za tetovažu putuje svugdje po tijelu

Neke čestice boje putuju limfnim sustavom i krvotokom te dolaze do limfnih čvorova i to u roku od samo nekoliko minuta.
Sci-Tech / Znanost | 05. 03. 2020. u 18:38

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kod svakog uboda iglom prilikom tetoviranja mali trag boje taloži se u dermi, sloju kože koji se nalazi ispod epiderme koja je prošarana krvnim žilama i živcima.

Ne ostaje u dermi

No, istraživanje provedeno na njemačkom Federalnom institutu za procjenjivanje rizika pokazalo je da ta boja ne ostaje sva u dermi gdje je ubrizgana.

Neke čestice boje putuju limfnim sustavom i krvotokom te dolaze do limfnih čvorova i to u roku od samo nekoliko minuta. Autori istraživanja prvi put su radili analizu boje za tetovažu prikupljene iz ljudskih limfnih čvorova. Inače, već su desetljećima ranije patolozi prilikom biopsija počeli primjećivati da su limfni čvorovi kod ljudi s tetovažom često povećani i pigmentirani.

Limfni čvorovi

Autorica studije, kemičarka dr. Ines Schreiver kaže da su otkrili da nanočestice boje najčešće migriraju u limfne čvorove, odnosno ugljenocrna boja, koja se u tetovažama najčešće koristi, ujedno se i najbrže razlama u nanočestice i završava u limfnim čvorovima.

Titanijev dioksid, koji je uobičajen sastojak bijelog pigmenta i obično se koristi s drugim bojama za postizanje raznih nijansi, ne razlama se na tako sitne čestice kao ugljeno crna boja, ali veće čestice titanijevog dioksida ipak su pronađene u limfnim čvorovima tetoviranih pokojnika, piše gloria.hr.

U jetri

''Te tvari sigurno nisu nešto što biste željeli da bude trajno nataloženo u vašim organima'' – kaže dr. Schreiver dodajući da su već ranije u jednom istraživanju na miševima tragovi boje za tetoviranje pronađeni i u stanicama jetre. Zasad još nije poznato kakve štetne posjedice to može imati za jetru, kao niti za limfne čvorove.

Stvaranje ugrušaka

Ono što se zna jest da boja za tetovaže može uzrokovati povećanje limfnih čvorova i stvaranje krvnih ugrušaka, a za utvrđivanje drugih mogućih štetnih posljedica potrebno je obaviti dugoročne studije.

Kopirati
Drag cursor here to close