Vedran Zubić

BH. profesor geografije o potresu: Ovih desetak sekundi nije bilo prijatno

Potres ove jačine je, dodaje Zubić, iznimno jak za osjećaj, ali ne tako jak u razmjerima ''svjetskih jačina''.
Sci-Tech / Znanost | 14. 03. 2024. u 07:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić na svom Facebook profilu oglasio se nakon što je Crnu Goru pogodio potres jačine 5,4 stupnja po Rihteru, iza čega je jedan odmah bio BiH.

''Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša točka Maglića s crnogorske strane (Veliki Vitao 2.397 metara). Upravo u toj zoni je registriran potres'', kaže Zubić, te dodaje:

''Podaci ukazuju da se radi o plitkom potresu čiji je epicentar 20 km sjeverozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić). Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Europe. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč – Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa s Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasjednoj zoni smještene Plužine, mjesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mjesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. godine ovdje zabilježen potres od 4,2 stupnja''.

Potres ove jačine je, dodaje Zubić, iznimno jak za osjećaj, ali ne tako jak u razmjerima ''svjetskih jačina''.

''Bar, grad u Crnoj Gori je prije pola stoljeća doživio seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa potresima. Ovo je regija dodira dvije geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti sjevernije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitih petroloških segmenata izaziva vječnu mogućnost seizmičke aktivnosti'', navodi Zubić.

Regija je kraškog rastresitog prostora, a Zubić ističe da ovakvi potresi destabiliziraju površinu krečnjaka te su mogući brojni odroni i ostali padinsko-gravitacijski elementi koji mogu napraviti više štete od samog potresa.

''Ono što se svi nadamo je da nema žrtava što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni trusovi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno'', zaključuje Zubić.

Potres jačine 5.8 stupnjeva pogodio je i područje Hercegovine u četvrtak ujutro u 4 sata i 6 minuta javlja EMSC. Potres u BiH je bio jačine 3,1 stupanj po Richteru.

Prema objavljenim podacima dubina potresa je bila na 10 kilometara. Epicentar potresa bio je 21 kilometar sjeveroistočno od Bileće. Prema prvim informacijama potres jačine 5,8 stupnjeva po Richteru dogodio se i u Crnoj Gori, objavio je Europski mediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je na svojim stranicama.

Kopirati
Drag cursor here to close