Nakon 4 godine

Amerikanci nastavljaju potragu za malezijskim zrakoplovom nestalim 2014.

Potraga pod australskim vodstvom, najveća u povijesti avijacije, prekinuta je u siječnju prošle godine.
Sci-Tech / Znanost | 10. 01. 2018. u 13:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malezija je u srijedu potpisala sporazum s američkom tvrtkom o nastavku potrage za olupinom zrakolova na letu MH370 skoro četiri godine nakon njegovog nestanka, na osnovu koga će tvrtka dobiti 70 milijuna dolara ukoliko njena potraga bude uspješna.

Očekuje se da nova potraga, koja će trajati 90 dana, počne sredinom siječnja s visoko sofisticiranim brodom koji je unajmila tvrtka za istraživanje morskog dna, Ocean Infinity, i dođe do nove zone pretrage na jugu Indijskog oceana.

Zrakoplov Malaysia Airlinesa nestao je u ožujku 2014. godine s 239 putnika - većinom iz Kine - na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu, u jednoj od najvećih misterija u povijesti civilne avijacije.

Nikakav nagovještaj zrakoplova nije uočen u zoni potrage od 120.000 kvadratnih kilometara koja je izabrana satelitskom analizom najvjerojatnije rute zrakolova.

Potraga pod australskim vodstvom, najveća u povijesti avijacije, prekinuta je u siječnju prošle godine.

Tri tvrtke podnijele su, međutim, ponude da nastave s potragom u privatnom aranžmanu nakon dugih pregovora, a malezijska vlada pristala je angažirati Ocean Infinity na osnovu sporazuma po principu "nema rezultata, nema plaćanja".

''Volio bih potvrditi naše nepoljuljano obavezivanje na razrješenje misterije MH370'', izjavio je u srijedu malezijski ministar prometa Liow Tiong Lai na svečanosti potpisivanja sporazuma.

Nova zona potrage iznosi približno 25.000 kvadratnih kilometara u Indijskom oceanu.

Ukoliko kompanija pronađe Boeing 777, iznos koji joj vlada isplati zavisit će od lokacije na kojoj ga pronađe, kazao je Liow.

Ukoliko bude pronađen unutar prvih 5.000 kvadratnih kilometara, ona će primiti 20 milijuna dolara. Iznos postupno raste na maksimalnih 70 milijuna dolara unutar zone potrage od 25.000 četvornih kilometara.

Samo tri potvrđena djela MH370 su pronađena, od kojih svi na zapadnim obalama Indijskog oceana, uključujući dio krila dug dva metra poznat kao flaperon, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close