Početak 2021.

Europski regulator ubrzao proceduru odobravanja cjepiva Moderne

Sci-Tech / Znanost | 17. 12. 2020. u 20:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u četvrtak da će 6. siječnja odlučiti hoće li dati dopuštenje za cjepivo Moderne protiv covida-19, šest dana ranije nego što je bilo planirano. 

EMA je prvotno rekla da će odluku donijeti 12. siječnja, no američka farmaceutska kompanija dostavila je posljednje informacije u četvrtak, ranije nego što je bilo očekivano.

"Tu su sadržane informacije koje su važne za proizvodnju cjepiva na europskom tržištu", rekla je EMA u priopćenju.

To znači da bi cjepivo Moderne moglo biti drugo koje bi bilo odobreno u Europskoj uniji, nakon odluke koja bi trebala biti objavljena sljedeći tjedan po pitanju cjepiva koje su zajednički proizveli BioNTech i Pfizer, prenosi HINA.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je u četvrtak da bi cjepivo Pfizera i BioNTecha trebalo ući u upotrebu 27.12. u Europskoj uniji.

Cjepivo je već u opticaju u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi, nakon procedure hitnog odobrenja nacionalnih regulatora u tim zemljama.

Pfizer tvrdi da nema teškoća u proizvodnji cjepiva protiv covida-19

Kompanija Pfizer je u četvrtak objavila da nema nikakvih teškoća u proizvodnji cjepiva protiv covida-19, dan nakon što su američki dužnosnici rekli da se tvrtka suočava s takvim problemima.

Pfizer je poručio da je uvjeren u svoju sposobnost da ove godine globalno isporuči 50 milijuna doza cjepiva a u idućoj do 1,3 milijarde.

"Ni jedna isporuka cjepiva nije stala niti kasni. Ovoga smo tjedna uspješno isporučili 2,9 milijuna doza koje je zatražila vlada SAD-a na lokacije koje je ona odredila", rekao je Pfizer u izjavi.

Američki ministar zdravstva Alex Azar je u srijedu izjavio da je Pfizer izvijestio o problemima u proizvodnji cjepiva.

"Osigurat ćemo da im putem bilo kojeg mehanizma pružimo punu podršku kako bi mogli proizvoditi (cjepiva) za Amerikance", istaknuo je Azar.

Pfizer jučer nije odmah odgovorio na upit, ali je izvršni direktor te tvrtke, Albert Bourla, ranije ovog tjedna za CNBC rekao da je tvrtka pozvala američku administraciju da iskoristi Zakon o obrambenoj proizvodnji kako bi se ublažila "kritična ograničenja opskrbe", osobito nekih komponenti. Nije naveo više detalja.

Kopirati
Drag cursor here to close