AccuWeather

Što čeka Balkan i jugoistočnu Europu na jesen?

Meteoservis AccuWeather objavio je danas najnoviju dugoročnu prognozu za jesen u Europi.
Sci-Tech / Znanost | 21. 08. 2020. u 20:00 Bljesak.info / Index.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suša je tijekom ljeta zahvatila mnoga područja, ali srećom dolaze kiša i hladnije vrijeme. Hoće li takvo vrijeme doći i u područja kojima je to potrebno? Osim toga, kako će tradicionalna sezona uragana na Atlantiku ove jeseni utjecati na zapadnu Europu? Nekoliko zemalja mogli bi dočekati uobičajeno olujno vrijeme.

Prema AccuWeatherovu meteorologu Tyleru Roysu, tropske oluje mogle bi pogoditi Europu u različitim oblicima, od blagih vjetrova do snažnih naleta, od malo kiše do obilnih poplava.

U središnjoj i jugoistočnoj Europi promjena sredinom jeseni donijet će na nekim mjestima gotovo zimsko vrijeme.

"Promjena obrasca sredinom jeseni donijet će olujno i hladnije vrijeme u središnjoj i jugoistočnoj Europi. To će donijeti iznadprosječne snježne padaline u višim područjima Alpa i skijalištima. To bi moglo značiti i raniji početak skijaške sezone u nekim odredištima, posebice u središnjim Almapa", rekao je viši AccuWeatherov meteorolog Alan Reppert.

Roys je dodao i da bi u dolinama u unutrašnjosti Balkana i sjevernoj Ukrajini moglo doći do štete ako će se umjerena akumulacija snijega dogoditi dok lišće još bude na drveću.

"Kako širom sjeverne Europe bude dolazilo sušnije vrijeme, prijetnja udarima hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do blago ispodprosječnih temperatura u Njemačkoj i posebice Poljskoj, te u baltičkim država ili čak u sjevernoj Ukrajini", rekao je Roys.

A s dolaskom hladnog zraka, prijetnja zimskim vremenom vratit će se u neka područja.

"Povećat će se izgledi za snijeg u mjestima kao što su Poljska, Bjelorusija i baltičke zemlje sve do sjeverne Ukrajine. Ne očekujemo iznadprosječne snježne padaline, ali moglo bi biti nekoliko dana slabog snijega", zaključio je Roys.

Dodaje da neka područja Španjolske, Portugala i Francuske mogu imati koristi od tih kišnih oluja, jer je manjak ljetnih oborina na nekim mjestima donio sušu.

Prelazak ljeta u jesen neće biti uočljiv za mnoge Europljane, zato što će se visoke temperature u zapadnim i središnjim područjima kontinenta zadržati sve do rujna. U Španjolskoj bi kombinacija vrućine i sušnih uvjeta mogla donijeti iznadprosječno toplo vrijeme u prvom dijelu jeseni.

"To bi moglo značiti da će gradovi poput Pariza, Frankfurta, Luxembourga, Kölna i Berlina mogli imati temperature i do 32 stupnja Celzija. Posljednji put to se dogodilo sredinom rujna 2016. godine. Iako će se toplina zadržati i u prvoj polovici rujna, to ne znači da će biti potpuno sušno", rekao je Roys.

Dalje prema istoku, Roys očekuje da će se prilično vlažno ljeto u Norveškoj i Finskoj nastaviti u kišovitiju jesen, zahvaljujući sjevernoeuropskim olujama koje se očekuju. Kiša se neće zaustaviti sve do drugog dijela sezone, kad će se vratiti sušnije vrijeme, pa čak možda i toplije uoči zime.

Kopirati
Drag cursor here to close