Zagađenje zraka

400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva

Stručnjak EEA za kvalitetu zraka Alberto Gonzalez Ortiz rekao je da nivo opasnih čestica u europskim gradovima opada, ali nedovoljno brzo.
Sci-Tech / Znanost | 16. 10. 2019. u 10:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 400.000 prijevremenih smrtnih slučajeva zabilježeno je u Europi uslijed loše kvalitete zraka tijekom 2016. godine, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA).

U izvješću se navodi da je skoro svaki Europljanin koji živi u gradu izložen nivou zagađenja koje premašuje nivo štetan za zdravlje.

''Zagađenje zraka trenutno je najvažniji rizik iz okoliša po ljudsko zdravlje'', naglašava se u izvješću.

Stručnjak EEA za kvalitetu zraka Alberto Gonzalez Ortiz rekao je da nivo opasnih čestica u europskim gradovima opada, ali nedovoljno brzo.

''Još nismo dostigli standarde EU i, naravno, daleko smo od toga da dostignemo standarde Svjetske zdravstvene organizacije'', rekao je Ortiz.

Prema zakonu EU, članice su obavezne da procijene stupanj prisustva štetnih čestica u zraku, naročito u urbanim područjima, i da poduzmu mjere ako su pređena određena ograničenja, piše Srna.

EU je uvela oštrije restrikcije u vezi sa štetnim česticama nakon što je najviši sud europskog bloka u lipnju presudio da gradovi trebaju poduzeti mjere ukoliko su ograničenja premašena na samo jednoj lokaciji, umjesto da se u obzir uzima prosječna vrijednost u nekoj regiji.

Kopirati
Drag cursor here to close