Konferencije u samoizolaciji

Zoom videokonferencije: Velik rast popularnosti uz sigurnosne probleme

Aplikacija za videokonferencije Zoom sve je popularnija, no s velikim rastom broja korisnika došla je i u fokus hakera. Kako situacija nije idealna, potrebno se zaštititi koliko god je to moguće.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 04. 2020. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ne postoje službeni podaci o porastu korištenja mobilne i desktop aplikacije za videokonferencije Zoom, analitičarska kuća App Annie zabilježila je značajno povećanje broja njezinog preuzimanja.

Tijekom trećeg tjedna ožujka kategorija poslovnih aplikacija na App Storeu i Google Playu zabilježila je 90% veći promet od onog koji je bio uobičajen tijekom 2019. godine, a velik dio tih preuzimanja otpada na Zoom, Skype, Hangouts Meet i Houseparty – sve aplikacije za rad na daljinu i videokonferencije.

Svi su na Zoomu

Među najistaknutijim "dobitnicima" u kriznoj situaciji, kada milijuni ljudi rade od kuće, istaknuo se Zoom, jednostavna aplikacija za video pozive i sastanke s više sudionika, a koriste ga svi – od obitelji, preko kompanija pa do britanske vlade koja na njemu održava sjednice.

Broj njegovih korisnika od početka godine do sredine ožujka narastao je za 67%, a do sada vjerojatno i značajno više od toga, javlja Bug.

Koliko je Zoom uopće siguran?

Porast popularnosti Zooma za sobom je povukao i pitanje njegove sigurnosti. Evo samo nekoliko problema s kojima se korisnici susreću:

Prošle godine otkriven je tako propust koji je omogućavao napadačima "preotimanje" kontrole nad kamerama korisnika ove aplikacije na Mac računalima. Video pozivi unutar Zooma nisu zaštićeni end-to-end enkripcijom. Identifikatori Zoom sastanaka sastoje se od 9 do 11 znakova koje je moguće "provaliti" brute force metodom i tako upasti u tuđi sastanak – ova pojava već ima i nadimak "Zoombombing". Nedavno je otkriveno da je Zoomova Windows aplikacija podložna hakiranju i krađi lozinki. Podaci iz Zooma donedavno su "curili" prema Facebooku.

Kako si onda pomoći?

Da bi nekako pomogli korisnicima i omogućili im sigurnije videokonferencije u Zoomu su objavili upute za sigurnije korištenje i organizaciju virtualnih sastanaka. One uključuju bitne i korisne savjete o očuvanju privatnosti.

Prije svega tu je zaštita sastanaka lozinkama ili korištenjem isključivo privatnog (a nikako javnog) dijeljenja linkova za konferencije. Uključivanje tzv. čekaonice također se preporuča kako bi se moglo kontrolirati tko sve smije pristupiti video pozivu, a administriranje ovlasti sudionika omogućit će da se unutar videokonferencije čuju i vide samo oni kojima se to dozvoli.

Ako se rad od kuće nastavi neko duže vrijeme, aplikacije poput Zooma postat će nam svima svakodnevica. Za proučiti upute za njihovo korištenje, stoga, vrijedi izdvojiti nekoliko minuta vremena kako biste izbjegli neugodnosti ili probleme kod prvog sljedećeg grupnog video poziva.

Kopirati
Drag cursor here to close