Bežično punjenje

Znate li što je Qi2 i zašto bi mogao obilježiti 2024. godinu?

Novi standard, najavljen još u siječnju 2023., osim novog imena, donosi poboljšanja u svim aspektima te tehnologije.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 12. 2023. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koristite li bežično punjenje za svoje uređaje, ova će vas vijest zanimati. Naime, od 2017. godine u svijetu se za bežično punjenje koristi standard pod imenom Qi, koji je omogućio da se na istom bežičnom punjaču pune i uređaji koji koriste Android i iOS, ali i brojni drugi uređaji.

No, s obzirom na to koliko se tehnologija promijenila od uvođenja tog standarda, u Wireless Power Consortiumu, tijelu koje je zadruženo za donošenje standarda u bežičnom punjenju, odlučili su dogovoriti ažuriranu verziju tog standarda pod imenom Qi2.

Novi standard

Novi standard, najavljen još u siječnju 2023., osim novog imena, donosi poboljšanja u svim aspektima te tehnologije. Kako ističu iz samog WPC-a, za korisnike će to značiti potpuno novo iskustvo.

Prije svega treba istaknuti da je, za razliku od Qi, kod donošenja Qi2 standarda, glavnu riječ imao Apple. Tako se Qi2 standard temelji na Appleovoj MagSafe tehnologiji. Stoga ne iznenađuje da je iPhone 15 već došao sa podrškom, kako za MagSafe, tako i za Qi2.

Upravo će korisnici Appleovih uređaja najviše profitirati od novog standarda. Naime, Qi2 omogućuje brže bežično punjenje.

Daleko ispod žičanih, ali...

S brzinom od 15 watta to je još uvijek daleko od najbržih žičanih punjača koji podržavaju 60, 100 pa i 120 watta. No, s obzirom na to da je prvi Qi standard u prosjeku podržavao 5-10 i maksimalno 15 watta, ovo se čini kao značajan korak.

Korisnici također više neće morati kliziti uređajem po podlozi za punjenje ne bi li našli točku u kojoj punjenje započinje. Zahvaljujući magnetnom dodatku, uređaj će se savršeno poravnati sa punjačem, javlja Zimo.

Iz WPC-a ističu kako će i uređaji koji nemaju podršku za Qi2 moći koristiti Qi2 bežične punjače, ali neće moći iskusiti sve njihove prednosti (prije svega brzinu i lakoću korištenja).

Također, uređaj koji podržava Qi2 moći će se i dalje puniti na Qi punjaču, ali će sve ići sporije.

Više uređaja s podrškom

Ono što sve zanima je kad će se na tržištu pojaviti kako punjači, tako i više uređaja koji podržavaju Qi2.

Iz WPC-a poručuju - uskoro. S obzirom na to da je sajam potrošačke tehnologije CES pred vratima (održava se početkom siječnja 2024.), nije nemoguće zamisliti da bi se proizvođači mogli odlučiti na predstavljanje nekih bežičnih Qi2 punjača.

Iz WPC-a ističu kako je više od 100 uređaja u postupku certifikacije za podršku Qi2, što sugerira da bismo uskoro mogli na tržištu imati veći izbor, a time i bolje iskustvo bežičnog punjenja.

Još da smisle kako napuniti uređaj, a da ga ne moramo ispuštati iz ruku...

Kopirati
Drag cursor here to close