Sigurno ne onako kako ga držite

Znate li kako pravilno držati pametni telefon?

Iako je većini prirodno držati pametni telefon u jednoj ruci i palcem obavljati sve nužne radnje, to baš i nije najbolje za naše zdravlje.
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 02. 2022. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad bismo vas pitali gdje vam je u ovom trenutku pametni telefon, većina bi odgovorila - u ruci. Jer upravo tamo ovaj uređaj provodi najveći dio dana. A kako ga držite?

Vjerojatno ne razmišljate o tome u kojem položaju držite ruku (i pametni telefon u njoj), a šanse su da je to otprilike u sljedećem položaju - donji dio telefona oslanjate na mali prst, dok ga pridržavate prstenjakom, srednjim i kažiprstom, a palac odrađuje sav posao. Iako je takav položaj nekako prirodan, nije i najzdraviji.

Liječnici upozoravaju da dugotrajno držanje telefona u tom položaju može izazvati probleme sa živcima u šaci i ruci, ali brojne druge poteškoće.

Već je dugo poznat izraz "igrački palac" (ili "telefonski palac") odnosno upala mišića i tetiva u palcu i ruci zbog konstantnog ponavljanja određenih radnji (igranja, tipkanja ili skrolanja). No, liječnici upozoravaju i na sve češću pojavu "telefonskog malog prsta". Iako to još uvijek nije medicinski prihvaćen termin, radi se o grčenju ili upali malog prsta zbog stalnog pritiska pametnog telefona (ali i tableta ili kontrolera igraće konzole) između palca i malog prsta.

Kako je za Washington Post pojasnila terapeutkinja iz Klinike Mayo, Ann Lund, mali prst, zbog svoje veličine ne može tako dobro podnijeti pritisak i neprirodan položaj kao neki drugi, veći prst. Dugotrajno pridržavanje pametnog telefona malim prstom može izazvati istegnuće ligemenata koji povezuju prst i ostatak šake.

Često pridržavamo naše telefone s malim prstom, zbog čega okrećemo zapešće u neprirodan položaj kako bismo što bolje vidjeli ekran. To može dovesti do pritiska na lakatni živac koji vodi od pazuha preko lakta i podlaktice (uz lakatnu kost) i sve do malog prsta. Dugotrajni pritisak na taj živac može dovesti do uklještenja, upale pa čak i oštećenja živca, upozoravaju iz Klinike Cleveland.

Studija objavljena 2017. godine upozorila je da osobe koje intenzivno koriste pametni telefon (više od pet sati dnevno), češće imaju bolove u zapešću i šaci zbog dugotrajnog položaja u kojem su prsti ukočeni i ispruženi. Osim toga, stalno ponavljanje istih pokreta (poput skrolanja) može dovesti do upale pojedinih tetiva i živaca u šaci.

Kako bi izbjegli bolove u rukama i šakama, korisnici pametnih telefona morali bi promijeniti način na koji drže svoj pametni telefon. Prvi je korak - učiniti pametni telefon debljim.

Naše ruke nisu dizajnirane za dugotrajno držanje malih i tankih predmeta , ističe kirurg dr. Steve Beldner. Stoga treba uređaj učiniti debljim stavljanjem nekakvog dodatnog materijala u šaku na koji se potom naslanja telefon. To može biti komad tkanine, blok papira (koji nije veći od telefona) ili pak debljom zaštitnom maskom i korištenjem popularnih držača koji se lijepe na stražnju stranu uređaja.

Također, trebali bi osvijestiti položaj ruke i što je moguće češće ispraviti lakat i zapešće kako bi omogućili bolju cirkulaciju i smanjili pritisak na živce.

Oni koji pak koriste pametni telefon nekoliko sati u komadu, trebali bi češće raditi pauze i istegnuti mišiće ruke jednostavnim vježbama. Dovoljno je istegnuti ruku i prste ravno ispred sebe, podignuti ruku iznad glave i istegnuti ju, ali i općenito razgibati ruke, šake i prste kako bi povratili cirkulaciju i rasteretili živce i mišiće.

Osim toga, trebali bi, kad god je moguće izbjegavati držanje pametnog telefona u ruci. Alternativa je postaviti ga u držač na stolu ili bilo koju ravnu površinu i potom koristiti druge prste za korištenje telefona, a pri tome dati palcu vremena da se odmori. Pomoći si možete i posebnim olovkama kojima možete odbirati opcije na ekranu pametnog telefona, a da pri tome ne morate koristiti palac.

Možete se poslužiti vježbama "zagrijavana za gamere" kao što su ove u videu Esport Healthcarea.

Uz to, proizvođači pametnih telefona ugradili su dodatne značajke za dobrobit korisnika koje upozoravaju korisnika koliko je vremena proveo na pametnom telefonu. Iskoristite te značajke i povremeno odmorite ruke. Ili si barem postavite alarm koji će vas podsjetiti da svako toliko ispustite telefon iz ruke i protegnete ih.

Kopirati
Drag cursor here to close