Tehnološki napredak

Zenica postaje prvi grad sa zvučnom mapom u BiH!

Zenica će dobiti interaktivnu zvučnu mapu o usmenom naslijeđu, a koja će služiti lokalnoj zajednici i svim potencijalnim turistima.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 05. 2018. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahvaljujući projektu „If stories could walk, if cities could talk“ koji realizira Udruženje „Naša djeca“ Zenica u partnerstvu sa Tačkom komunikacije iz Beograda i SEGA organizacijom iz Prilepa, Zenica će postati prvi grad sa zvučnom mapom u BiH.

Rezultat je to svečane promocije projekata održane u Tirani, na kojoj je upravo projekt zeničkog udruženja izabran među svega 18 podržanih projekata za koje je „Western Balkan Fund“ ukupno izdvojio 230.000 eura.

Ovim projektom, po uzoru na Beograd, Zenica će dobiti interaktivnu zvučnu mapu o usmenom naslijeđu, a koja će služiti lokalnoj zajednici i svim potencijalnim turistima, javlja Avaz.ba.

Prema riječima Aldina Vrškića, voditelja programa za mlade "Naša djeca", koji je prisustvovao svečanoj ceremoniji u Tirani, podržani projekt zvučne mape planiraju realizirati već u narednoj godini.

Vrškić ističe da će u projektu učestvovati 15 mladih ljudi iz Zenice koji će aktivno raditi na mapiranju, snimanju i uređivanju audiomape Zenice.

''Ovo je samo još jedan od projekata kojim želimo popraviti položaj mladih u Zenici, te planiramo još niz različitih aktivnosti koje će biti usmjerene upravo prema mladima i jačanju njihovih kapaciteta'', poručio je Vrškić.

Još je istaknuo da je ovaj projekt za Zenicu u formi pilot-projekta, a ukoliko oduševi čelne ljude koji ga finansiraju, onda slijedi njegova realizacija i u ostalim bh. gradovima.

Kopirati
Drag cursor here to close