Gateway Arch

Zašto je izgrađen najviši čelični luk na svijetu?

Gateway Arch u Saint Louisu visok je 192 metra, a simbolizira vrata prema američkom Zapadu. Površina mu je izrađena od nehrđajućeg čelika.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 05. 2023. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Getty Images / Gateway Arch - vrata prema Zapadu

Na današnji dan prije 55 godina, 25. svibnja 1968. godine službeno je otvoren Gateway Arch u američkom gradu Saint Louisu. Riječ je o najvišem spomeniku ljudske izrade izgrađenom u obliku luka.

Naime, Gateway Arch visok je čak 192 metra, što znači da bi se ispod njegovog luka mogle sagraditi i najviše europske katedrale. Širina tog luka jednaka je njegovoj visini tj. također iznosi 192 metra.

Gateway Arch u Saint Louisu simbolizira vrata prema američkom Zapadu. Luk je sagrađen od 142 elementa od nehrđajućeg čelika. koji su unaprijed izrađeni i zatim sastavljani na gradilištu. Istovremeno su građena oba kraka luka, a na kraju su oni na vrhu spojeni završnim elementom.

Postavljanje završnog elementa (svojevrsnog zaglavnog kamena) promatrao je iz helikoptera tadašnji američki potpredsjednik Hubert Humphrey.

Zanimljivo je da luk Gateway Archa u presjeku izgleda kao jednakostranični trokut. Iznutra je luk šupalj, čime je omogućeno kretanje turista kroz njega. Dapače, na vršnom dijelu luka postoje i prozori za promatranje.

Ukupno Gateway Arch ima masu od 42.878 tona, a temelji mu sadrže dodatnih 51.960 tona betona. Koštao je tadašnjih 13 milijuna dolara.

Turisti se na vrh luka mogu uspeti specijalnim tramvajem na kojem se sjedala zakreću slično kao na golemom kotaču u cirkusu, tako da uvijek ostaju u istom položaju s obzirom na vertikalu.

Godišnje luk posjeti navodno više od 4.000.000 osoba, s time da se oko milijun njih uspne na vrh.

Video: Riding To The Top Of The Gateway Arch In The Tram Car
Kopirati
Drag cursor here to close