I bolje je ...

Zašto Hrvatskoj ne nude Eurofighter borbene zrakoplove?

Eurofighter Hrvatskoj nitko nije ponudio, a radi se o vrlo sposobnom avionu
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 10. 2020. u 09:44 Bljesak.info
Njemački Eurofighter - Bundeswehr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na pitanje zašto Hrvatskoj nitko ne nudi borbeni lovac Eurofighter na raspisanom natječaju za opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dao je odgovor novinar portala Bug.hr, Drago Galić.

Eurofighter je nastao kroz zajednički projekt Italije, Njemačke, Španjolske, UK-a. U projekt je na početku bila uključena i Francuske koja je od njega vrlo brzo odustala i krenula sama razvijati svoj Rafale.

Eurofighter Typhoon na papiru izgleda impresivno. Ipak, čini se da Austrijanci, koji su ga uzeli za potrebe svog ratnog zrakoplovstva, nisu pretjerano zadovoljni njime.

Eurofighter Hrvatskoj nitko nije ponudio, a radi se o vrlo sposobnom avionu koji, međutim, u konkurenciji s Rafaleom nema previše izgleda kada bi se uspoređivale samo ukupne sposobnosti.

Naime, iako tehničke osnove postoje, pa je tako po doletu, borbenom doletu, brzini (Eurofighter je čak nešto brži od Rafalea - preko 2 macha nasuprot 1,8 macha Rafalea), nosivosti i dva pogonska motora Eurofighter sličan Rafaleu, ima jednu veliku manu - softver i hardver za djelovanje na ciljeve ne zemlji dodan je tek u kasnoj fazi razvoja i isporuke aviona.

Odnosno, Eurofighter je u početku zamišljen gotovo isključivo kao avion za zračnu nadmoć, presretanje i lovac, a tek je kasnije kada je zemljama članicama projekta postalo jasno da je to mogućnost koju ne bi bilo loše imati, avion počeo dobivati nadogradnje za djelovanje po ciljevima na zemlji.

Trenutno je u naoružanju sedam zemalja, a Kuvajt i Katar još čekaju svoje primjerke.

U Austriji se nabavka Eurofightera izrodila u korupcijski skandal prve klase kada je postalo jasno da je izigran raniji dogovor, pa su umjesto (novih) 18 Tranche 2 Eurofightera po cijeni od 109 milijuna eura po komadu dobili 15 djelomice već korištenih Tranche 1 (starijih modela) po cijeni od 114 milijuna eura po komadu.

Austrijsko tužiteljstvo istražuje navode da su lobisti dobili 100 milijuna eura da preokrenu prvotnu austrijsku odluku o nabavci Gripena u korist Eurofightera.

Da stvari budu smješnije, Austrija trenutno ima samo 12 pilota na 15 Eurofightera.

Kopirati
Drag cursor here to close