Ruski Rambo

Zapovjednik obrane Slavjanska ratna iskustva stekao uz Srbe

Sci-Tech / Tehnologija | 11. 06. 2014. u 06:25 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapovjednik Slavjanska Igor Strelkov (44) kojeg neki ruski novinari doživljavaju kao ''ruskog Ramba'', neustrašivog i hladnokrvnog zapovjednika, prva ratna iskustva stekao je kao dobrovoljac u Bosni.

Strelkov je ispričao ruskim novinarima da je prije Bosne, kao student povijesti, bio dobrovoljac u Pridnjestrovlju, ali što je pravi rat video je tek u BiH.

Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da je pravo prezime Igora Strelkova Girkin. On je u Bosni bio od studenog 1992. do ožujka 1993. u Drugom ruskom dobrovoljačkom odredu. Svoja sjećanja iz Bosne Igor je prvi put objavio u moskovskom tjedniku ''Zavtra'' 6. siječnja 1998.

U redakciji lista se upoznao sa Aleksandrom Borodajom, koji je sada premijer samoproglašene Donjecke republike. Za Strelkova ruski novinari pišu da je časnik Ruske vojne obavještajne službe (GRU).

- Jedno od glavnih pravila koje sam naučio u Bosni je bilo da se na službi ne smije piti. Prvi moji utisci iz bivše Jugoslavije su bili da taj rat sliči na ''veliki Bejrut''. Kad sam došao u Bosnu, tamo se mnogo pilo od čega je bilo samo štete - sjeća se Strelkov.
Ispričao je kako se zbog pića dogodio tragičan slučaj:

- Pošto su dobrovoljci dobro popili, od pucnjave su nastradali njihovi. Kozački zapovjednici su noć prije događaja mnogo pili, pa su zbog mamurluka minobacači ruskog odreda ''pokrili'' svoje. Tada je poginuo naš Kozak i Srbin pratitelj, a još jedan dobrovoljac je postao invalid - sjeća se i dodaje da mu je lekcija iz Bosne dobro došla u organizaciji obrane Slavjanska, a prije toga tijekom ratovanja na Kavkazu.

Igor je iz časničke obitelji i povijest koju je učio na fakultetu nije mu bila atraktivna kao profesija. Zato je poslije Bosne dvije godine kao vojnik bio u ruskoj vojsci, gdje je i ostao po ugovoru.

Tako je dospio u Čečeniju u sastavu motorizirane brigade. Radio je kao vojni obavještajac, a kasnije je bio i u Dagestanu 1998. do 1999. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close