iBorderCtrl

Za ulazak unutar Schengenskih granica testira se ''virtualni policajac''

Projekt iBorderCtrl provodi se u Mađarskoj, Grčkoj i Latviji, a sastoji se od intervjua s avatarom graničnog policajca koji služi kao detektor laži.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 07. 2019. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživački i znanstveni projekt iBorderCtrl, koji financira Europska unija, provodi se trenutačno u Mađarskoj, Grčkoj i Latviji, a ima za cilj ispitati mogućnosti provjere identiteta osoba koje ulaze u Schengenski prostor.

Njega trenutačno sačinjava 26 europskih zemalja, a Hrvatska je prije nekoliko dana dobila "zeleno svjetlo" za proces pridruživanja i eventualni ulazak unutar nešto štićenijih vanjskih i mekših unutarnjih granica Europe.

Prvo virtualni, pa pravi policajac

Projekt iBorderCtrl u praksi izgleda ovako: putnik koji želi ući u zonu Schengena, trenutačno u jednu od tri spomenute zemlje, prije toga obavlja "intervju" s virtualnim graničnim policajcem, od kuće, putem vlastitog računala. Potrebno je pritom skenirati putovnicu, te odgovoriti na niz pitanja koje avatar policajca postavlja. Za to vrijeme sustav putem web kamere analizira lice putnika i pokušava svojom umjetnom inteligencijom na njemu uočiti tragove koji bi ukazali na istinitost njegovih odgovora, piše Bug.hr.

Nakon intervjua (koji je, spomenimo, potpuno na dobrovoljnoj bazi) dobiva se QR kod. Njega je potrebno na graničnom prijelazu pokazati uz putovnicu. Skeniranjem tog koda granični policajac, ovoga puta pravi, na svojem će tabletu dobiti ocjenu, izraženu na skali od 1 do 100, kojom će biti opisana vjerodostojnost, odnosno faktor rizika za tog putnika. Ako sustav procijeni da je putnik lagao, on će biti podvrgnut dodatnim testiranjima prije prelaska granice.

Nije sve idealno

Kako je iBorderCtrl još u testnoj fazi, situacija nije idealna. Novinar portala The Intercept odgovorio je iskreno i istinito na sva pitanja, primjerice, a umjetna inteligencija je procijenila da je lagao na 4 od 16 pitanja – i dao mu ocjenu od tek 48, što ga je proglasilo umjerenim rizikom za sigurnost EU. Skeptični stručnjaci govore da nema čvrstih dokaza da se laž može algoritmima prepoznati na licu čovjeka, te da se "novci bacaju u vjetar".

Prve studije pokazale su da je detektor laži na ovaj način pouzdan u oko 75% slučajeva, ali postoji zabrinutost i da bi mogao diskriminirati po rasi, narodnosti ili spolu – jer nije "treniran" na dovoljno raznolikom uzorku.

U projekt je do sada uloženo oko 4,5 milijuna eura, a na njemu surađuju policije, sveučilišta, te tehnološke i sigurnosne kompanije širom Europe. Ovisno o rezultatima testiranja EU će odlučiti hoće li, i kada, početi primjenjivati ovaj sustav (ili neki njegov dio) za obavljanje pred-intervjua s imigrantima i putnicima koji imaju namjeru ući u Schengensku zonu, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close