Napredak tehnologije

Za 20-ak godina mogli bi imati čak milijardu humanoidnih robota

Riječ je o prognozi osnivača Midjourenyja s kojom se složio i Elon Musk.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 01. 2024. u 11:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih godina broj stranih radnika u brojnim europskim zemljama u velikom je porastu. Slika je to na koju mnogi nisu navikli te dio njih kritizira uvoz radnika s dalekog istoka.

No za desetljeće ili dva moglo bi doći do novih promjena i potpuno nove radne snage koja bi dijelom mogla zamijeniti radnike.

Brojne poslove za dva desetljeća tako bi mogli obavljati - humanoidni roboti. Tako barem razmišljaju neki stručnjaci za robotiku i AI, a s njima se slaže i Elon Musk.

Novo tržište

Prvi čovjek Tesle dobro je upućen u ovo tržište i shvaća njegov potencijal te i njegova tvrtka razvija humanoide robote koji bi ljudima jednog dana trebali postati pomoćnici u obavljanju svakodnevnih poslova.

Za početak takvi bi roboti mogli pomagati po kućanstvima, no kako budu sve bolji i napredniji, Musk vjeruje kako bi mogli ići i u šoping umjesto ljudi i raditi neke kompliciranije stvari.

Iako je teško predvidjeti koliko će se brzo razvijati ovo tržište, Musk se nedavno složio s predviđanjem Davida Holza iz Midjourneyja koji je na društvenoj mreži X napisao kako u 2040.-im godinama ovog stoljeća možemo očekivati milijardu humanoidnih robota na našoj planeti.

Njegova razmišljanja idu i dalje od Zemlje te kaže da bi dvadesetak godina poslije toga u Sunčevom sustavu moglo biti sto milijardi robota i naglasio je kako će to većinom biti alieni roboti, javlja Zimo.

U odgovoru na taj tvit Musk je napisao da i on očekuje nešto slično, no dodao je samo ako osnove naše civilizacije ostanu stabilne. S obzirom na to da u posljednje vrijeme čitamo prilično negativne vijesti, odnosno stječe se dojam, (nadamo se pogrešan) kako se spremaju veliki sukobi, uključujući i među zemljama s nuklearnim naoružanjem, jasno je na što je Musk mislio.

Optimus Tesla robot

Tesla je svog robota Optimus predstavila u ljeto 2021. godine i CEO kompanije tada je najavio kako bi vrijednost poslovanja s robotima jednom mogla biti veća u odnosu na prodaju njihovih električnih vozila.

Krajem 2022. najavio je kako će cijena Optimusa iznositi oko 20 tisuća dolara, a ovaj mjesec objavio je video svog robota kako slaže rublje. Mnogi su na početku bili oduševljeni sposobnostima robota, no na kraju se pokazalo kako njegovi pokreti nisu bili autonomni, već je njime upravljao jedan Teslin zaposlenik.

Robot, dakle, još nije spreman za svakodnevnu uporabu, a i sam je Musk najavio kako će proći pet do deset godina dok njegove mogućnosti budu impresivne.

Kopirati
Drag cursor here to close