Uskoro

Xiaomi 13 dolazi sa Snapdragonom 8 Gen 2 i donosi osvježeni dizajn

Xiaomi 13 dobio je novi dizajn, poboljšani sustav kamera i Qualcommov Snapdragon 8 Gen 2 SoC. Malo je veći od svoga prethodnika, ali ne značajno, pa će i dalje biti dobar izbor za one koji traže kompaktniji uređaj.
Sci-Tech / Tehnologija | 12. 12. 2022. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Xiaomi je nakon mnogobrojnih „šuškanja“ predstavio svoju novu seriju flagship mobitela, Xiaomi 13, koju trenutno čine dva modela – onaj „obični“ i Pro. Oba dolaze s Qualcommovim najnovijim SoC-om, Snapdragonom 8 Gen 2, novim dizajnom te poboljšanim sustavom kamera.

Trenutno su dostupni za kupnju samo u Kini, no globalno predstavljanje očekuje se već početkom sljedeće godine.

Za razliku od Xiaomija 12, Xiaomi 13 dolazi s nešto većim AMOLED zaslonom od 6,36 inča. Specifikacije su, doduše, gotovo jednake kao i na prethodnom modelu, pa je tu tako razlučivost od 1.080 x 2.400, frekvencija osvježavanja od 120 Hz, podrška za Dolby Vision, HDR10+ i HLG (Hybrid log-gamma) standard, javlja Bug.

Prikaz sadržaja stoga bi trebao biti na visokoj razini, baš kao što se i očekuje od mobitela višeg ranga, osobito ako se u obzir uzme i maksimalno osvjetljenje od 1.200 nita.

Kao što smo već i spomenuli, Xiaomi 13 pogonjen je nedavno predstavljenim Qualcommovim najjačim SoC-om, Snapdragonom 8 Gen 2, koji u ovom slučaju dolazi uparen s 8 ili 12 GB LPDDR5X RAM-a te 128, odnosno 256 GB interne memorije. Riječ je o SoC-u napravljenom na TSMC-ovom 4-nanometarskom proizvodnom procesu, koji, u kombinaciji s Adreno 740 GPU-om, donosi bolju učinkovitost i bolje igraće performanse u odnosu na Xiaomi 12 seriju.

Dakle, igranje mobilnih videoigara te obavljanje zahtjevnijih zadataka, ne bi trebalo predstavljati problem za novi flagship kineskog proizvođača.

Za najveću promjenu u dizajnu mobitela, zaslužan je sustav od tri kamere „leđima“ Xiaomija 13. Za najviše fotografija bit će zaslužan glavni, 50-megapikselni senzor otvora blende f/1.8, koji dolazi s Hyper OIS-om (Optical Image Stabilization).

Pored njega se našao i pravi telefoto senzor od 10 MP s OIS-om, koji podržava 3x zum, uz kojeg se smjestio i 12-megapikselni ultraširoki senzor bez podrške za autofokus. Sve kamere s ponosom nose potpis Leice, pa su tu tako i brojne značajke za fotografiju i videografiju. S prednje strane u rupici u zaslonu, nalazi se selfie kamera od 32 MP.

Baterija kapaciteta 4.500 mAh dolazi s podrškom za 67-vatno brzo žično punjenje, bežično od 50 W te reverzibilno bežično od 10 W. Budući da bi Snapdragon 8 Gen 2 trebao biti učinkovitiji od Snapdragona 8 Gen 1, Xiaomi 13 imat će bolju autonomiju od svoga prethodnika. U svakom slučaju, baterija bi trebala izdržati jedan dan korištenja.

Od ostalih značajki, potrebno je istaknuti Dolby Atmos stereo zvučnike s Dolby Head Tracking značajkom, IR blaster i IP68 certifikat otpornosti na vodu i prašinu. Xiaomi 13 bit će dostupan za kupnju u crnoj, zelenoj, plavoj i bijeloj boji.

Kopirati
Drag cursor here to close