Poznati detalji

Xbox Series X: Microsoftova igraća konzola nove generacije

Iz Microsofta su otkrili dio informacija vezanih uz nadolazeću konzolu – sada znamo kako izgleda i kako se zove, a u prodaji će se pojaviti krajem sljedeće godine. Cijena i dalje nije poznata.
Sci-Tech / Tehnologija | 13. 12. 2019. u 09:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred gamerima je fantastična godina u kojoj će Microsoft i Sony predstaviti nove generacije igraćih konzola koje bi se na tržištu trebale pojaviti u posljednjem kvartalu te ne treba sumnjati da će biti među najpoželjnijim poklonima sljedećeg Božića.

Kako se predstavljanje bliži, tako je i sve informacija o novim konzolama, a jučer su iz Microsofta napokon objavili brojne novitete vezane uz nadolazeći Xbox – sada znamo njegovo ime, kao i izgled koji se radikalno razlikuje u odnosu na dosadašnje modele.

Nova generacija u prodaji će se pojaviti kao Xbox Series X te iz Microsofta kažu da će podržavati tisuće postojećih naslova za starije Microsoftove konzole, kao i dosad prestavljenu periferiju. U odnosu na aktualnu verziju, naravno, novi će Xbox biti brži u svakom pogledu (imat će bolji procesor i SSD umjesto klasičnog hard diska, što garantira brže učitavanje igara), podržavat će 8K igre, frame rate do 120 fps i ray tracing, javlja Zimo.

Iako još nema konkretnijih informacija o grafici, šef odjela za Xbox Phil Spencer rekao je kako im je cilj napraviti dramatičnu nadogradnju u odnosu na osnovnu konzolu Xbox One te je snaga nove konzole čak 8 puta veća u odnosu na model One, tj. nova će konzola biti dvostruko snažnija u odnosu na Xbox One X. Također, Microsoft je objavio i video iz igre Hellblade 2 kako bi dočarali grafičku snagu Series X.

Phil Spencer za konzolu kaže da je dizajnirana za budućnost u oblaku te će kombinirati hardver i softver kako bi što jednostavnije donijeli najbolje igre na konzole i drugdje.

Što se izgleda tiče, više podsjeća na klasično stolno računalo nego na konzolu, a na podlogu moći će se postaviti horizontalno i vertikalno. Xbox Series X bit će širok otprilike kao i kontroler aktualne konzole, dok će njegova visina iznositi kao tri kontrolera za Xbox One. Iako to iz Microsofta još nisu spomenuli, za očekivati je da će nova generacija imati nekoliko verzija – kao što danas imamo Xbox One S i Xbox One X. Izgledom bi te konzole trebale biti iste, no razlikovat će se po snazi procesora ispod haube te, naravno, cijeni.

S novom konzolom pojavit će se i novi kontroler – Xbox Wireless Controller koji će imati dodatnu tipku za jednostavnije snimanje screenshotova u igrama te dijeljenje videoisječaka iz igara. Osim s novom konzolom, moći će se koristiti i sa starijim generacijama te s računalima koje pokreće Windows 10.

Nove informacije o Microsoftovim planovima na tržištu videoigara ne treba očekivati prije velikog gamerskog sajma E3 koji će se održati u lipnju sljedeće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close