Problem za Microsoft

Windows 10 još uvijek ima dvostruko više korisnika od Windowsa 11

Prema Microsoftu, optimalno rješenje za sve korisnike je prijelaz na Windows 11, koji će nastaviti primati nadogradnje i nakon prestanka podrške za Windows 10.
Sci-Tech / Tehnologija | 07. 03. 2024. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Windows 10 je na samom kraju svog vijeka, budući da je Microsoft obznanio službeni kraj podrške zakazan za 14. listopada 2025. godine. Unatoč tome, ovaj operativni sustav još uvijek okuplja dvostruko veći broj korisnika u usporedbi s novijim Windowsom 11.

Razvoj i distribucija sigurnosnih nadogradnji za Windows 10 bit će obustavljeni iduće godine, preciznije, 14. listopada 2025. godine. Nakon tog datuma, korištenje ovog operativnog sustava postat će rizično zbog nedostatka podrške i potencijalnih sigurnosnih propusta koje Microsoft neće dalje popravljati.

Prema Microsoftu, optimalno rješenje za sve korisnike je prijelaz na Windows 11, koji će nastaviti primati nadogradnje i nakon prestanka podrške za Windows 10. No, tvrtka se suočava s izazovom jer se broj korisnika Windowsa 10 održava na dvostrukoj razini u odnosu na Windows 11.

Podaci s StatCounter stranice, koja prati operativne sustave na računalima korisnika, pokazuju da oko 67,26% korisnika i dalje preferira Windows 10, dok se Windows 11 koristi u manje od 30% slučajeva. Ovaj spor prijelaz na noviji sustav dodatno zabrinjava, s tek 6% korisnika koji su migrirali u razdoblju od godinu dana.

Microsoft se trenutno bori s tim izazovom dok revolucionizira Windows 11, integrirajući brojne AI tehnologije. Iako se prvobitno spekuliralo da će ove inovacije biti uvedene u novi sustav nazvan Windows 12, čini se da će se tvrtka odlučiti za poboljšanje postojećeg sustava. Fokus će biti na implementaciji AI i Microsoft Copilota, s nadom da će to biti ključni faktor za stvaranje vodeće pozicije u području operativnih sustava temeljenih na AI tehnologiji.

Međutim, Microsoft se suočava s izazovom jer ne može prisiliti korisnike da prijeđu na Windows 11. Ako tvrtka financijski ovisi o pretplatnicima na Copilot Pro kao izvoru prihoda, to postaje problem jer se korisnici još uvijek čvrsto drže Windowsa 10.

Ako Microsoft želi potaknuti korisnike na migraciju na noviji sustav i iskoristiti AI funkcionalnosti, mora se suočiti s ključnim razlozima zbog kojih ljudi ostaju na starom operativnom sustavu, unatoč njegovom bližem kraju životnog ciklusa. To će biti izazovan zadatak, s obzirom na teškoće koje proizlaze iz hardverskih zahtjeva Windowsa 11, što otežava prijelaz na novi operativni sustav.

Kopirati
Drag cursor here to close