Jeste li primijetili?

WhatsApp ažurirao politike privatnosti za korisnike u Europi

Zanimljivo, ove se izmjene odnose samo na korisnike u Europi (i još nekoliko zemalja), dok će korisnici u SAD-u i dalje koristiti omiljenu aplikaciju po "starim" pravilima.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 11. 2021. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kad je posljednji put WhatsApp promijenio svoju politiku privatnosti i uvjete korištenja, na noge su se digli korisnici u gotovo cijelom svijetu, a i neki regulatori.

No, WhatsApp je sad, pomalo neprimjetno, ažurirao svoju politiku privatnosti za korisnike u Europi kako bi ispunio zahtjeve koje je pred njega postavila Komisija za zaštitu podataka (Data Protection Commission).

Naime, DPC je ranije ove godine kaznio WhatsApp s čak 225 milijuna eura zbog kršenja pravila o zaštiti podataka korisnika. Iz WhatsAppa su se žalili na visinu kazne, no promjene su morali uvesti.

Ažurirana pravila tako su ušla u primjenu ovog tjedna, a uključuju reorganizaciju dokumenta koji govori o pravilima privatnosti te detaljnije objašnjenje pojedinih odredbi. Među promjenama koje su uvedene je detaljnije objašnjeno koje podatke WhatsApp prikuplja i koristi, zašto ih pohranjuje, kad ih uklanja te koji partneri imaju pristup tim podacima. Također, navedeno je koji podaci se dijele i izvan EU te kako su ti podaci zaštićeni, javlja Zimo.

Korisnici bi u svojoj aplikaciji trebali vidjeti malu obavijest kojom ih se obavještava o promjenama, a koju mogu bez problema ugasiti. Za razliku od ranijeg slučaja, korisnici ne moraju prihvatiti nova pravila kako bi nastavili koristiti WhatsApp niti poduzeti bilo kakve druge radnje - jer za njih se ništa konkretno ne mijenja.

Zanimljivo, ove se izmjene odnose samo na korisnike u Europi (i još nekoliko zemalja), dok će korisnici u SAD-u i dalje koristiti omiljenu aplikaciju po "starim" pravilima.

Kopirati
Drag cursor here to close