Vidović i Zukić

Voditelj CTK-a posjetio federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta

Svjetska iskustva pokazuju da učenje kroz igru, zabavu, druženje i puno pozitivne energije dovodi do intenzivnog razvoja kreativnosti i da u budućnosti daje izvrsne rezultate.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 11. 2017. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u Mostaru, ministar Amir Zukić sa suradnicima, danas je primio u radnu posjetu Vedrana Vidovića, voditelja Centra za tehničku kulturu (CTK) iz Mostara koji je zahvalio na dosadašnjim grant sredstvima za rad Centra te predstavio rad Centra i buduće aktivnosti. 

Centar za tehničku kulturu je mjesto za mlade koji imaju predispozicije za prirodne i tehničke znanosti. Temeljna misija CTK je omogućiti tim mladim generacijama pristup praktičnim znanjima iz elektronike, robotike i informatike, i tako im pomoći da u zreloj dobi postanu kreativni stručnjaci.

''Mi koji smo zaljubljenici u tehniku i koji još od malih nogu snivamo ˝mehaničke snove˝, želimo pomoći novim mladim snivateljima da svoje talente što ranije počnu razvijati na njihovu dobrobit, ali u konačnici i na dobrobit svih nas. INTERA tehnološki park Mostar kao inicijator i dvije udruge - Aeroklub Mostar i udruga mladih RINGO su osnivači CTK Mostar koji je registriran kao udruga građana. CTK je smješten u prostoru prilagođenom i opremljenom za održavanje nastave (radionica, tečajeva) kroz praktične mini-projekte izrade različitih sklopova (robotići, vozila, elektronički sklopovi, itd.) koja uključuju usvajanje interdisciplinarnih znanja iz mehanike, kinematike, elektronike, optike i fizike općenito'', rekao je Vidović.

''S obzirom na dosadašnji rad Centra, njegove rezultate, kontinuitet u radu i broj djece i mladih koji su prošli kroz Centar, moram reći kako je ovaj Centar hvale vrijedan projekt i njegov rad je primjer pozitivne prakse koja može biti i primjer za otvaranje ovakvih centara u drugim gradovima u Bosni I Hercegovini'', rekao je ministar Zukić.

Svjetska iskustva pokazuju da učenje kroz igru, zabavu, druženje i puno pozitivne energije dovodi do intenzivnog razvoja kreativnosti i da u budućnosti daje izvrsne rezultate. Mladi nužno trebaju ovakve sadržaje koji su dopuna sadašnjem školskom programu koji nažalost nema praktičnu dimenziju. Vlastitim rukama sklopiti nešto što se kreće, vrti, pali i gasi žaruljice, podiže i spušta dijelove, itd. - neizmjerno je zadovoljstvo svima nama koji smo 'inficirani' virusom tehnike.

 O tome koliko je važna ova vrsta obrazovanja govori i Bonnska deklaracija iz 2004.: "...investiranje u tehničko obrazovanje, najbolji je način za podizanje kvalitete ljudskih potencijala i stupnja konkurentnosti društva.

Velika većina svjetske radne snage treba tehničko znanje i vještine tijekom cijelog života. Stoga ono treba biti integrirano u obrazovanje na svim razinama i ne može se više smatrati izbornim ili marginalnim, osobito za učenike koji završavaju osnovno obrazovanje.

''Pred nama je toliko toga, i mi smo odlučni u svojoj misiji - CTK će uspjeti u svojim nakanama da ostvari sve spomenuto. Na svima koji to mogu i žele je da svojom dobrom voljom pomognu da se to dogodi što ranije. A toliko je toga što nam može biti na ponos - od budućih osvojenih nagrada na natjecanjima pa do novih inženjera i kreativaca koji će svoje prve korake u tehnici učiniti u CTK-u'', rekao je Vidović.

Kopirati
Drag cursor here to close