Medicina i tehnologija

Virtualna stvarnost smanjuje strah od operacija

Kirurški zahvati manje su stresni za pacijente kad ih se virtualno provede operacijskom dvoranom i objasne medicinski zahvati.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 11. 2023. u 08:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strah od odlaska pod nož, svejedno bio on onaj klasični kirurški ili pak laparoskopski, sasvim je normalan i nije nimalo neobično da ljudi prije odlaska na operaciju osjećaju barem nelagodu. No, čini se da i tome ima lijeka.

Naime, ako je vjerovati istraživačima australskog Sveučilišta La Trobe i njihovim kolegama s Kineskog sveučilišta u Hong Kongu, strah i nelagoda pacijenata mogu se lako smanjiti zahvaljujući tehnologiji virtualne stvarnosti.

Niže razine stresa

Dovoljno je, kažu, pacijentu na glavu staviti naglavnik i prije dogovorenog zahvata virtualno ga provesti operacijskom dvoranom. Tako barem pokazuje testiranje 74 osoba kojima je uoči planiranog kirurškog zahvata pod općom anestezijom omogućen osmominutni obilazak operacijske dvorane pomoću VR naočala, javlja Bug.

Podaci, objavljeni u časopisu JAMA Network Open pokazuju da je u usporedbi sa standardnom skrbi, VR skupina pokazala manje tjeskobe prije operacije te niže razine stresa i neposredno nakon VR turneje i prije same operacije. Jedino nije primijećena nikakva razlika u količini postoperativne boli te u vremenu koje su proveli u bolnici nakon operacije.

Kontrolirano okruženje

Virtualna stvarnost omogućila je sudionicima testiranja da iskuse računalno generirano kirurško okruženje i postupke te im pomogla da "dožive" stvarno iskustvo koje kod njih izaziva tjeskobu. Pacijenti su tako dobili priliku da vide kako izgleda operacijska dvorana i čuju zvukove kojeproizvodi medicinska oprema u sigurnom, kontroliranom okruženju. Intervencija temeljena na VR-u omogućila im je i da operacijsku dvoranu istražuju vlastitim tempom.

Još jedan mogući razlog značajnog smanjenja prijeoperativne anksioznosti, pretpostavljaju istraživači, mogle bi biti dobivene informacije o anesteziji i kirurškim zahvatima.

Prethodne studije pokazale su da pružanje prijeoperacijskih informacija pacijentima, uključujući put do operacijske dvorane na operaciju, učinkovito smanjuje prijeoperacijsku tjeskobu. Kad pacijenti razumiju što mogu očekivati prije, tijekom i nakon operacije, neizvjesnost koja potiče nemir i predoperacijska tjeskoba mogu se svesti na minimum.

 

Kopirati
Drag cursor here to close