Vlada odlučila

Huaweijeva 5G oprema mora se ukloniti iz Velike Britanije

Velika Britanija dala "pedalu" Huaweijevoj 5G mreži
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 07. 2020. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pružateljima usluga mobilne telefonije u Velikoj Britaniji zabranjena je kupovina nove 5G opreme kineskog Huaweija nakon 31. prosinca 2020. godine. Isto tako, morat će do 2027. godine ukloniti svu Huaweijevu tehnologiju iz svojih mreža, piše BBC.

Britanski državni tajnik za digital, kulturu, medije i sport Oliver Dauden izvijestio je britanski parlament o odluci kojom britanski mobilni operateri moraju do 2027. godine odstraniti svu Huaweijevu tehnologiju iz svojih mreža, a nabavka nove 5G tehnologije kineskog tehnološkog diva im je isto tako zabranjena od 31. prosinca 2020. godine.

Odluka britanske vlade donesena je nakon što su SAD uvele sankcije u kojima se tvrdi da Huawei predstavlja prijetnju za njihovu nacionalnu sigurnost, što su iz Huaweija poricali, prenosi Zimo.hr.

Ovo će usporiti uvođenje 5G mobilne mreže u narednih godinu dana, istakao je on. Također je naglasio da je ovo bila veoma teška odluka.

''Ovo nije bila laka odluka, ali je bila prava. Prava za nacionalnu sigurnost i prava za telekom operatere i domaću ekonomiju.''

Ministar je također dao rok kompanijama koje već koriste opremu Huaweia da polako prelaze na druge izvore, a očekuje da će se to desiti naredne dvije godine.

Podsjetimo, jedna od najvećih kompanija na svijetu za telekomunikacije, kineski Huawei, objavio je da bi njihov potencijalni izlazak iz izgradnje 5G mrežne infrastrukture u Velikoj Britaniji donio štetu samo toj državi, ne i kompaniji.

Huawei je dobio odobrenje Velike Britanije da radi na izgradnji 5G mreže, ali ima izuzetno kontroliranu i ograničenu ulogu. Konzervativna stranka nagovijestila je u ožujku da bi tako nešto moglo da se poništi, ali se do sada ništa se nije mijenjalo. Iz ove snažne kompanije najavili su da im je prioritet da se sve nastavi u koliko-toliko normalnim okolnostima, zbog epidemije koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close