Proljeće 2016.

Uz pomoć SAD-a i Norveške formirat će se balkanske medicinske snage

Sci-Tech / Tehnologija | 19. 05. 2016. u 11:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postizanje univerzalnog modela postupanja u zemljama regije u slučaju elementarnih nepogoda cilj je sanitetske pokazne vježbe "Proljeće 2016.", koja se u četvrtak održava u trening centru Vojnomedicinske akademije u Beogradu.

Na vježbi sudjeluju časnici i dočasnici Vojske Srbije, kao i predstavnici iz BiH, Slovenije, Makedonije, Slovenije, Albanije i Crne Gore.

Zapovjednik vježbe potpukovnik Ivan Kovačević rekao da je prepoznata potreba regionalne suradnje za rješavanje ozbiljnih medicinskih zadataka, te će se, zajedno s kolegama iz BiH, Albanije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, uz financijsku pomoć i podršku Norveške i SAD, formirati balkanske medicinske snage, koje će brzim odgovorom djelovati u širokom spektru eventualnih kriznih situacija, naročito kada je riječ o elementarnim nepogodama i zbrinjavanju ozlijeđenih i oboljelih, javlja Tanjug.

Veleposlanik SAD-a u Srbiji Kyle Scott izjavio je kako su zajedničke balkanske medicinske snage veliki korak naprijed za suradnju u regiji, ukoliko bi bilo izvanrednih situacija, ali i da isto tako u budućnosti te snage mogu biti dio veće akcije na međunarodnom frontu.

"Vrlo smo ponosni da smo susponzori, dali smo više od 800.000 dolara za osnivanje medicinske grupe i nadamo se da će naša suradnja ići naprijed", poručio je Scott.

Norveški veleposlanik u Srbiji Arne Sanes Bjornstad kazao je kako su zajedničkim problemima potrebna zajednička rješenja i da je danas vidio impresivan primjer suradnje medicinskih snaga u regiji, koje će djelovati u cilju pomaganja pogođenom civilnom stanovništvu.

"Mi u nordijskim zemljama imamo primjere takve suradnje koje jako dobro funkcioniraju. Suradnja je nešto na čemu se radi, poboljšava se i mi se upravo nadamo da će ova inicijativa doprijeti još boljem zajedničkom radu svih zemalja. Isto kao i kod nas na sjeveru Europe, zemlje koje ovdje sudjeluju u zajedničkim akcijama dijele zajedničku povijest, govore vrlo slične jezike i to bi trebalo da poboljša i olakša njihovu suradnju", rekao je norveški veleposlanik.

Združenoj medicinskoj pokaznoj vježbi "Proljeće 2016.", prisustvovali su i srbijanski ministar obrane Zoran Đorđević i načelnik Zapovjedništva VS general Ljubiša Diković.

"Krizna" taktička situacija pokazne vježbe bila je pomoć civilnom stanovništvu nakon nepogode - zemljotresa. Vježba se odvijala na deset radnih točaka na prostoru VMA i vojarne "Banjica".

Kopirati
Drag cursor here to close