UNECE

Usvojena rezolucija o korištenju novih tehnologija u unutarnjem prometu

U okviru ovog velikog međunarodnog skupa usvojena je i Ministarska rezolucija o jačanju suradnje, usklađivanju i integraciji u doba prometne automatizacije.
Sci-Tech / Tehnologija | 19. 02. 2019. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić, na poziv izvršnog tajnika UN-ovog Ekonomskog povjerenstva za Europu (UNECE), sudjeluje na 81. sastanku UNECE-ovog Odbora za unutarnji promet (ITC) u Ženevi. 

U okviru ovog velikog međunarodnog skupa usvojena je i Ministarska rezolucija o jačanju suradnje, usklađivanju i integraciji u doba prometne automatizacije. 

U Rezoluciji se, između ostalog, potiču države članice da promoviraju potpuno korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija u unutarnjem prometu te potiču ka punoj provedbi eTIR sustava. 

Istaknuto je da veća uporaba novih tehnologija u unutarnjem prometu ima ogroman potencijal za pružanje rješenja koja poboljšavaju efikasnost, sprečavaju prometne nesreće, povećavaju intermodalnost i smanjuju zagađenje i stakleničke plinove. 

Na sastanku Odbora razgovarano je o važnim temama o budućnosti upravljanja kopnenim prometom, kao i o pitanjima sigurnosti na cestama, uspostavi Fonda Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama. 

Tema razgovora bili su i automatizacija, inteligentni prometni sustavi, digitalizacija, e-dokumenti, eCMR-u i eTIR-u, promet opasnih tvari i olakšavanje prelaska granica, priopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close