Kontrola društvenih mreža

Upozorenje roditeljima: Djeca dvije trećine vremena provode "online"

Uloga zakona u zaštiti na internetu je mala. A granica između zabavnih i neprimjerenih sadržaja - tanka.
Sci-Tech / Tehnologija | 06. 02. 2018. u 19:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema istraživanju organizacije Save the children, u BiH djeca i mladi dvije trećine vremena provode online, a 9 od 10 djece ima profil na nekoj od društvenih mreža.

Na Dan sigurnijeg interneta, stručnjaci upozoravaju da je roditeljska kontrola nezaobilazna u zaštiti djece od opasnosti na internetu.

Video clipovi, muzika, crtani filmovi. To su sadržaji koje djeca i mladi u BiH primarno gledaju na platformi Youtube. Njih čak 66 posto, prema istraživanju organizacije Save the children. No, ta je platforma izvan zakonske kontrole.

"Nemamo nikakav vid regulacijske zaštite kao Agencija, mi ovim putem želimo skrenuti pažnju roditeljima da oni trebaju aktivnije da se uključe u to zajedno sa djecom i donesu odluku što i kako će se gledati", ističe Lea Čengić iz RAK-a BiH, piše N1.

Uloga zakona u zaštiti na internetu je mala. A granica između zabavnih i neprimjerenih sadržaja - tanka.

"Roditelji ne samo da nisu upućeni i ne znaju što im djeca rade na društvenim mrežama i uopće online, nego roditelji danas nisu tako informatički pismeni kao što su to djeca", kaže Amela Efendić, MFS-EMMAUS.

Internet je opasno mjesto, kažu građani. I dijele svoja iskustva.

Internet platforme, poput Youtubea, nude opcije roditeljske kontrole i ograničenog pristupa određenim sadržajima. Da bi ih koristili, roditelji moraju ići u korak s tehnologijom i znati više od svoje djece, kažu IT stručnjaci.

"Što se tiče tih 'safety' politika i 'parental' kontrola - ti sustavi su prilično dobri i roditelji se mogu pouzdati, ali problem leži u poznavanju upravljanja tim alatima", smatra Sedin Đugum, IT stručnjak.

Neprimjereni sadržaji mogu se prijaviti korisničkom servisu. Kad stvari izmaknu kontroli, i istražnim organima. No, prednosti tehnologije nekad su otežavajuće za istragu.

"Dokazi u digitalnom obliku i nama treba vremena, a dokazi su podložni brisanju i uništenju. I ako ne reagiramo odmah, neko odlaganje nama otežava ili onemogućava otkrivanje počinitelja", kaže Saša Petrović, Sektor za cyber kriminal, FUP.

Svi se slažu da zabrana pristupa tehnologiji, posebno za djecu nije rješenje. Odgovorniji pristup sa više kontrole i znanja, kažu, mogao bi biti.

Kopirati
Drag cursor here to close