Sajam

U Travniku počeo IT Reboot

Općinski načelnik Kenan Dautović otvorio je sajam, te kako je ranije najavljeno službeno pustio u rad aplikaciju "DTC", čime je Travnik postao prvi "Digital Tax Free City" u Bosni I Hercegovini.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 11. 2023. u 15:59 Fena/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srednjoškolskom centru u Travniku u srijedu je svečano otvoren treći po redu sajam informacijskih tehnologija "IT Reboot", koji Općina Travnik organizira u suradnji s Centrom za edukaciju mladih.

Mjesto susreta i razmjena ideja

IT Reboot je već postao mjesto susreta i razmjene ideja iz oblasti informatičkog sektora, a koji se prvenstveno održava s ciljem kreiranja preduvjeta za razvoj IT industrije ne samo u Travniku, već i u cijeloj BiH, priopćeno je iz Općine Travnik.

Općinski načelnik Kenan Dautović otvorio je navedeni sajam, te kako je ranije najavljeno službeno pustio u rad aplikaciju "DTC", čime je Travnik postao prvi "Digital Tax Free City" u Bosni I Hercegovini.

Tom prilikom istaknuo je da građani u Travniku od danas imaju mogućnost besplatno registrirati obrt digitalnim putem, čime su također ostvarene brojne olakšice za ubrzani lokalni ekonomski razvoj.

"Sve ovo je za mlade i zbog mladih, stvorili smo brend na koji Travnik mora biti ponosan. Eminentni stručnjaci koji su sudjelovali u prethodnim sajmovima, kao i oni koji su danas ovdje s nama zasigurno su dokaz da smo na pravom putu", kazao je Dautović.

Dodao je da je cilj Općine popularizirati informacijske suvremene tehnologije, da je poseban fokus usmjeren prema mladim ljudima, te da i današnja prepuna sala, interes brojnih škola iz cijele BiH, kao i mjesto više koje se tražilo, govore sasvim dovoljno o potrebi kontinuiranih organiziranja ovakvih susreta.

Direktor Centra za edukaciju mladih Adis Arnautović kazao je kako IT Reboot prema broju sudionika i vrhunskih predavača, ambijentu, raznovrsnim i korisnim događajima, ali i po interesu prelazi granice BiH.

Raznovrstan i bogat program

"Na treće izdanje IT Reboot-a posebno smo ponosni iz više razloga. Prvi razlog je taj što smo u prethodne dvije godine uspjeli povezati i uvezati brojne i različite aktere, kada govorimo o različitim nivoima vlasti, zatim srednjim školama i fakultetima, ekspertima iz oblasti IT industrije, poduzetništva i ekonomije. Također, ponosni smo što smo kroz takvu sinergiju uspjeli u Travnik dovesti ljude koji su lideri u svojim oblastima kako u BiH, tako i u regiji", kazao je Arnautović.

Sajam traje do petka 17. studenog, a svi zainteresirani imat će priliku pratiti raznovrstan i bogat program koji se održava u Srednjoškolskom centru u Travniku uz vodeće stručnjake iz oblasti IT-a i ekonomije iz BiH i regije.

Foto: PR / U Travniku počeo IT Reboot

Prvi dan IT Reboota posvećen je predavanjima Svetlane Cenić i Jasne Pleho na temu umjetne inteligencije, a Katica Čamber večeras će govoriti o činjenicama o You Tube kanalima o kojima nitko ne priča, a kao završni sadržaj današnjeg programa predviđen je interaktivni panel na temu "Žensko poduzetništvo i digitalno doba" u okviru kojeg će govoriti Maja Mameledžija, Jasna Pleho i Emina Ganić.

Drugog dana Sajma predviđena su predavanja Nemanje Antića i Merseda Čamdžića, kao i drugi interaktivni panel na temu umjetne inteligencije u kojem sudjeluju Selma Fukelj, Adnan Mehremić i Nemanja Antić.

Treći dan rezerviran je za expo i gaming zonu, Kids Reboot corner, te Reboot challenge, TikTok i Instagram izazove za koje je osiguran nagradni fond u iznosu do 15.000 maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close