"Digitala Press"

Turčilo: Mali broj medija u BiH prati trendove

Profesorica Turčilo istaknula je da je investiranje u digitalne medije investiranje u budući profit, nakon što mediji postane kvalitetniji.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 09. 2018. u 20:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Foto: Fena/ Lejla Turčilo

U Bosni i Hercegovini postoji mali broj visoko digitaliziranih medija koji prate trendove, dok postoje i mediji koji su još u 'preddigitalnom dobu' prema metodama rada, ali i finalnim proizvodima - kazala je profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo na Konferenciji "Digitala Press" u organizaciji Fondacije Dokukino koja je danas počela u Sarajevu.

Dvodnevna Konferencija "Digitala Press" namijenjena je novinarima u BiH kojima su potrebne dodatne vještine za korištenje digitalnih i online alata i društvenih mreža u svakodnevnom radu.

Profesorica Turčilo istaknula je da je investiranje u digitalne medije investiranje u budući profit, nakon što mediji postane kvalitetniji. Naglasila je da bh. publika često i ne primjećuje prate li mediji trendove, jer ni oni nisu dovoljno "digitalno" pismeni.

Da bi se situacija popravila, Turčilo smatra da je potrebno zadovoljiti nekoliko različitih uslova, a to su medijski i 'nemedijski'.

''Kada kažem nemedijski, mislim na provođenje procesa digitalizacije u BiH općenito, ali i na '3G' mrežu. Međutim, vlasnici medija moraju znati da je digitalizacija investiranje u napredak, a ne trošak'' kazala je.

Izvršna partnerica za BiH Fondacija Dokukino Vanja Spaho kazala je da je Konferencija "Digitala Press" jedan od programa kojima pokušavaju da promijene današnje društvo.

''Ovog puta, to činimo ulažući u novinare i pomažući im da kvalitetnije rade u digitalnom dobu, da lakše dolaze do informacija, da rjeđe objavljuju informacije koje nisu istinite, ali i da kvalitetnije predstave svoj rad na društvenim mrežama'', pojasnila je Spaho te izrazila nadu da će taj program biti nastavljen i naredne godine.

Među panelistima prvog dana Konferencije su novinar BBC-a Aleksandar Miladinović, urednik portala šatro.info Haris Dedović, novinarka TV N1 Naida Kundurović i urednica beogradskog magazina Nova ekonomija Biljana Stepanović.

Drugog dana konferencije predviđene su praktične radionice za usavršavanje korištenja digitalnih alata i društvenih mreža, osposobljavanje novinara da lakše prepoznaju lažne vijesti na internetu, ali i da svoj rad predstave putem društvenih mreža.

Među sudionicima konferencije je više od 40 novinara i urednika medija iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Digitala.press koji na svojoj online platformi nudi i besplatne video tutorijale za savladavanje osnovnih digitalnih vještina i društvenih mreža.

Uz podršku Veleposlanstva SAD u Bosni i Hercegovini, program Digitala.Press vodi regionalna Fondacija Dokukino, koja u Crnoj Gori, na Kosovu i u Srbiji radi pod imenom Propulsion i specijalizirana je za kampanje koje promovišu ulaganju u dobrobit društva.

Riječ je o komunikacijskoj agenciji koja surađuje s međunarodnim institucijama, organizacijama civilnog društva, a s najvećim kompanijama regiona razvija programe ulaganja u društvo kroz materijalnu i mentorsku podršku mladim ljudima koji imaju ideje koje će oblikovati budućnost regije.

Kopirati
Drag cursor here to close