Glassafe

Tako blizu, a tako daleko: Talijani imaju rješenje protiv korone u zrakoplovu

"Ugradnjom ovakve zaštite reduciraju se međusobni kontakti među putnicima, čime je minimalizirana opasnost od zaraze", kaže Sara Pirovano iz tvrtke Avia Interiors.
Sci-Tech / Tehnologija | 21. 04. 2020. u 22:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naše ponašanje u budućnosti već je inspiriralo mnoge da se preorijentiraju na proizvode kojih će, kako stvari stoje, sve više trebati.

Tako je talijanska tvrtka Aviointeriors već konstruirala zaštitne pregrade od pleksiglasa, koje bi se trebale koristit u zrakoplovima, kako bi među putnicima ekonomske klase bila reducirana opasnost od zaraze.

"Glassafe" je relativno jednostavna ploča koja se, kako kažu njezini izumitelji, jednostavno može prilagoditi svim vrstama avionskih sjedala za putnike.

Opciono se može izrađivati i u neprozirnim verzijama, kako bi putnici imali dodatni ugođaj privatnosti.

Korištenjem ove pregrade, mogla bi se prodavati sva mjesta u zrakoplovu, računajući i srednje u trorednim sjedalima.

"Ugradnjom ovakve zaštite reduciraju se međusobni kontakti među putnicima, čime je minimalizirana opasnost od zaraze", kaže Sara Pirovano iz tvrtke Avia Interiors, prenosi njemački Bild.

Ona napominje kako se još ne zna kad će njihov proizvod biti spreman za ugradnju, a u tijeku je certificiranje, nakon čega "Glassafe" tek može dobiti zeleno svjetlo.

Zanimljivo je, međutim, i drugo rješenje iste kompanije -"Janus-sjedalo". Ova vrsta sjedala nazvana je po starorimskom bogu Janusu, koji u predodžbi ima dva lica (mladalačko i staračko).

Prema ovoj konstrukciji, putnici uz prolaz i do prozora i dalje bi sjedili okrenuti u pravcu leta, a srednje sjedalo bilo bi pak obrnuto usmjereno. I dalje bi se ugrađivale pregrade između njih, ali bi privatnost bila veća.

Sva ova rješenja predviđaju i zaštitu osoblja ili putnika koji se za vrijeme leta povremeno budu kretali prolazom između redova, a ne bi bila ugrožena ni eventualna brza evakuacija u slučaju potrebe.

Kopirati
Drag cursor here to close