Najavljujemo

Susret radioamatera u organizaciji radioamaterske udruge koja je prva u BiH digitalizirala svoju repetitorsku mrežu

Ove godine susreti radioamatera održat će se 3. kolovoza (subota) u restoranu ''Staza'', s početkom u 20 sati.
Sci-Tech / Tehnologija | 29. 07. 2019. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) je udruga radio klubova i pojedinaca koja okuplja preko 1200 članova.

Ova udruga radioamatera među prvima se organizirala na početku Domovinskog rata 1992. godine (1993. godine izvršena registracija) kada su radioamateri ustupili svoju opremu i postali okosnica veze Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Utemeljitelji ZRHB bili su ratni vezisti Hrvatskog vijeća obrane, a ove godine obilježavaju 26. obljetnicu utemeljenja i neprekidnog djelovanja.

Svake godine okupljaju se u Parku prirode Blidinje. Ove godine susrete radioamatera planiraju održati 03. kolovoza (subota) u restoranu ''Staza'', s početkom u 20 sati.

Na ovom tradicionalnom okupljanju radioamatera u Parku prirode Blidinje sudjeluje veliki broj radioamatera iz BiH i Republike Hrvatske. Radioamaterski susreti su mjesto gdje se uz radioamaterske teme upoznaju sa novitetima iz svijeta tehnike.

Svim posjetiteljima susreta, koji žele postati radioamateri, organiziraju se prezentacije o radioamaterizmu kroz pisani i videomaterijal.

Udruga radioamatera Herceg-Bosne djeluje i razvija svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih komunikacija, satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini.

Kroz povijest su radioamateri dali značajan doprinos znanosti, inžinjerstvu, industriji te javnim servisima. Istraživanja koja su poduzeli radioamateri pronašla su nove industrije, stvorili nove ekonomije, unaprijedili nacije, te spašavali živote u nesrećama.

Digitalne tehnologije su postale naša stvarnost i svakodnevnica. Razvija se mnogo brže nego što to možemo ispratiti. Uz radioamaterizam vežu se različite amaterski eksperimenti u nakani da se unaprijedio radio komunikacija.

Zanimljivo je da je Zajednica radio amatera Herceg Bosne prva radioamaterska udruga koja je u Bosni i Hercegovini (a među prvima u jugoistočnoj Europi) izvršila digitalizaciju svoje repetitorske mreže uvođenjem tkz. DMR (Digital Mobile Radio) tehnologije.

Ovaj novitet u svijetu radio amaterizma još više potiče mlade ljude da zavole ovaj hobi i da se pridruže Zajednici radio amatera Herceg Bosne koja ove godine proslavlja 26.obljetnicu neprekidnog djelovanja, poručili su radioamateri.

Obljetnica

26. Obljetnica Zajednice radioamatera Herceg Bosne održava se 03.kolovoza 2019

Kopirati
Drag cursor here to close