Brže punjenje

Standard USB Type-C omogućit će punjenje snagom i do 240 W

Novi, revidirani standard za univerzalni serijski priključak tipa C, u inačici 2.1, omogućit će više nego dvostruko snažniju isporuku električne energije uređajima nego do sada.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 05. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Punjenje mobitela, laptopa i ostalih uređaja koji se na punjače spajaju novim kabelima s USB-C priključcima, u skorije bi vrijeme moglo biti značajno brže – naravno, ako napredak standarda budu pratili i proizvođači uređaja.

Naime, Industrijska grupa koja se bavi ovim standardom i razvija tehnologije povezane s njim, USB Implementers Forum, objavila je novu verziju USB Type-C standarda.

Prema specifikaciji verzije 2.1, koju su javno učinili dostupnom ovoga utorka, najviša snaga električne energije koja će se moći propustiti kroz nove USB-C kabele i priključke bit će 240 W.

Do sada je ona iznosila 100 W, pa je ovdje riječ o više nego udvostručenju propusnosti.

Nova opcija koju će USB-C standard podržavati naziva se Extended Power Range (EPR). Nakon što je uspješno zamijenio USB priključke i kabele za prijenos podataka (iako u primjeni još nije svugdje zaživio), standard USB-C polako postaje glavni priključak prijenosnih računala i mobitela – gdje, osim za brzi prijenos podataka, služi i za priključivanje napajanja, javlja Bug.

USB-C priključak mogao bi uskoro postati i jedinstveni standard za punjenje mobitela koji želi uvesti Europska unija.

Osim što je univerzalan i brz, ovaj je tip priključka dobro prihvaćen među korisnicima jer je reverzivilan, tj. nemoguće ga je njegov utikač "naopako" ubaciti u utičnicu na uređaju.

Dobije li dodatnu podršku za 240 W na novim uređajima, trebalo bi biti moguće daleko brže puniti njihove baterije nove generacije, te napajati značajno snažnije uređaje nego do sada.

Kopirati
Drag cursor here to close