RX0 II

Sony predstavio najmanji i najlakši fotoaparat na svijetu

Model RX0 II ima samo 59mm x 40,5mm x 35mm, stane u džep i spreman je za sve.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 04. 2019. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sony je predstavio novi dodatak svoje popularne serije kompaktnih fotoaparata, najmanji i najlakši kompaktni fotoaparat na svijetu, RX0 II (model DSC-RX0M2).

Nadogradnjom ultra-kompaktnog modela RX0, koji je vodootporan, otporan na prašinu, na udarce i na lomljenje, novi model nudi unutrašnje 4K snimanje, od 180 do 90 stupnjeva nagibnog LCD ekrana koji radi čak i pod vodom, kao i nova rješenja za stabilizaciju tijekom snimanja video zapisa, piše Zimo.co.

U središtu modela RX0 II nalazi se Exmor R CMOS senzor tipa 1.0 od 15,3 megapiksela i napredni mehanizam za obradu fotografije BIONZ X koji nudi poboljšanu reprodukciju boja. Ova kombinacija je optimizirana da pruži munjevite performanse i izuzetnu kvalitetu snimanja fotografija u pokretu. Širokokutni fiksni objektiv ZEISS Tessar T 24mm s otvorom blende F4.0 ima skraćenu minimalnu distancu fokusiranja od 20 cm, što ga čini savršenim za selfije ili tabletop fotografije.

Model RX0 II ima samo 59mm x 40,5mm x 35mm, stane u džep i spreman je za sve. Vodootporan je do dubine od 10 metara, otporan je na prašinu i na udarce kada se ispusti s visine do 2 metra i otporan je na lomljenje pod težinom do 200 kg.

Video: Recenzija Sony RX0 II

''Cilj razvoja originalnog modela RX0 bio je da se napravi fotoaparat koji bi omogućio nove oblike kreativnog izražavanja kroz svoj faktor forme i tehničke mogućnosti, rekao je Iann Salmon Legagneur, direktor Odjela za marketing proizvoda i digitalno snimanje tvrtke Sony Europe. Nadogradili smo novi RX0 II i dodali mu karakteristike i funkcionalnosti za koje smatramo da čine idealni fotoaparat za bilo koju vrstu putovanja, a jednako će dobro funkcionirati i kao video kamera u velikom rasponu scenarija snimanja i vloganja.''

Model RX0 II nudi 4K 30p interni video zapis s potpunim očitavanjem piksela i bez rezanja piksela kako bi prikupio približno 1,7 puta veću količinu podataka potrebnih za 4K video što pruža glatke, visokokvalitetne 4K snimke s izuzetnim detaljima i dubinom. Koristeći nedavno predstavljene mobilne aplikacije tvrtke Sony „Imaging Edge“, ova snimka se može prenijeti na pametni telefon, urediti i lako dijeliti preko društvenih mreža, piše Zimo.co.

Model RX0 II uvodi elektronsku stabilizaciju zbog stabilnog snimanja, čak i kada se snima ručno. Ovo se može još više poboljšati kada se snimka prebaci na pametni telefon ili tablet koji pokreće aplikaciju „Movie Edit add-on“. Dodatna nova karakteristika kojoj se može pristupiti putem aplikacije „Movie Edit add-on“ je „Inteligentno kadriranje“, gdje se odabrani subjekt čuva u središtu kadra, а izobličenje slike se ispravlja u konačnom uređivanju. Ovisno o tome gdje će se video dijeliti, potrebno je izabrati željeni odnos širine i visine.

Nadogradnjom originalnog modela RX0, unaprijeđena je reprodukcija boja kako bi se prikazale prirodne i žive boje ljudske kože, a opcijski „Soft Skin“ efekt može se koristiti za pokrivanje manjih mrlja i bora. Mogu se primijeniti funkcije ocjenjivanja i zaštite koje ovaj fotoaparat posjeduje, a može se vidjeti i grupni prikaz kontinuirano snimljenih fotografija.

Brzina, preciznost i rad funkcije Eye AF poboljšani su kako bi se još lakše snimali zadivljujući portreti; jednostavnim polu pritiskanjem gumba zatvarača fokus će se fiksirati na oko subjekta. Fokusirano oko može biti izabrano (lijevo/desno/auto) u meniju ili dodijeljeno prilagođenom gumbu, omogućavajući korisniku da se koncentrira na kompoziciju.

Fotoaparat se može podesiti za kontinuirano snimanje, čiji se rezultati mogu urediti u zapanjujuće time-lapse snimke uz pomoć aplikacije za desktop računala kompanije Sony „Imaging Edge“.

Do pet RX0 II fotoaparata može se kontrolirati bežično, uz pomoć Sony aplikacije „Imaging Edge Mobile“, a od 6 do 50 fotoaparata će se uskoro moći kontrolirati preko pristupne točke (očekuje se na ljeto 2019. godine). Model RX0 II je također kompatibilan s opcijom Camera Control Box CCB-WD1 koja omogućuje da se do 100 fotoaparata poveže i kontrolira u žičanom podešavanju. Ova rješenja otvaraju novi svijet mogućnosti snimanja i slobodnog video izraza iz bilo kojeg kuta koji korisnik želi predstaviti, piše Zimo.co.

Komplet RX0 II s VCT-SGR1 snimanjem i nosačem bit će dostupan u Europi u svibnju 2019. godine, po cijeni od oko 800 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close