Stižu i AI računala

Sljedeće godine očekujemo novu verziju Windowsa

Iz Microsofta nema službenih informacija o novoj verziji Windowsa, no glasine kažu kako možda stiže već sljedeće godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 12. 2023. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čini se kako je pred tržištem osobnih računala prilično uzbudljivo razdoblje te budućnost donosi dva velika noviteta, pri čemu se jedan odnosi na softver, a drugi na hardver. Jedan od tih noviteta odnosi se, naravno, na nezaobilaznu umjetnu inteligenciju i AI osobna računala. O tome su na sajmu Taiwan Medical Technology ovaj tjedan govorili šefovi kompanija Quanta i Acer.

Lin Baili iz Quante naglasio je kako će se povećano ulaganje u tehnologiju generativne umjetne inteligencije uskoro osjetiti i na tržištu osobnih računala. Nakon lansiranja Windowsa 12, možemo očekivati da će se takva AI računala pojavljivati “jedno za drugim”. Smatra kako je to odlična prilika za industriju, no tek treba vidjeti kolika će biti potražnja za takvim PC-ima.

Predsjednik i izvršni direktor Acera Jason Chen također vjeruje kako dolazi vrijeme AI osobnih računala. Oni, prema Chenu, ipak neće eksplodirati preko noći i trebat će vremena dok ih korisnici prihvate, no vjeruje kako će računala s integriranom umjetnom inteligencijom dovesti do potpuno novog načina korištenja, što će utjecati na veliko povećanje potražnje za njima.

Umjetna inteligencija na osobnim računalima do sada se pokazala kao dobar asistent koji može olakšati njihovo korištenje, a u budućnosti očekujemo njenu integraciju na razini sustava i većine aplikacija. Također, bit će zanimljivo vidjeti može li AI dovesti i do nekih velikih inovacija oko načina na koji se koriste računala. Npr. u budućnosti više ne bi trebali klikati na prozore i aplikacije kao danas, već bi AI asistentu na računalima samo rekli što želimo napraviti i on bi automatski pokrenuo aplikaciju ili izvršio potrebnu operaciju, javlja Zimo.

Očekuje se kako će umjetna inteligencija biti važan dio nove verzije Microsoftova operativnog sustava za računala, a prema posljednjim glasinama, predstavljanje Windowsa 12 možemo očekivati već sredinom sljedeće godine - točnije u lipnju. Te nove informacije koje su objavljene na Comercial Timesu u skladu su s prijašnjim glasinama u kojima se također spominjala 2024. kao godina novih Windowsa.

Neke ranije informacije govorile su da Microsoft planira Windows 12 predstaviti u listopadu, dok bi službena verzija ovog OS-a korisnicima bila dostupna tijekom 2025., a prema tim istim glasinama, tehnološka kompanija će u svojoj nadogradnji Windowsa veliki naglasak staviti na umjetnu inteligenciju.

 

Kopirati
Drag cursor here to close