Smjernice

Sigurni u cyber-prostoru tek od 2023.

Sci-Tech / Tehnologija | 10. 10. 2019. u 12:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smjernice za strateški okvir cyber-sigurnosti u Bosni i Hercegovini predstavljene su danas u Sarajevu.

One su izrađene pod okriljem Misije OSCE-a u BiH i uz podršku Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u BiH te Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

One trebaju osigurati strateški i zakonski okvir te unaprijediti procedure i tehnike u cilju zaštite informacijsko-komunikacijskih sistema i krajnjih korisnika u cyber-prostoru.

 

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš rekla je da "siguran, otvoren i stabilan cyber-prostor nije samo esencijalna potreba državnih institucija i društva u cjelini nego i poštovanje principa i standarda u toj oblasti, te obveza države na temelju članstva u Ujedinjenim narodima, OSCE-u i NATO integracijama kojima težimo".

''Cilj je da se do 2023. godine u okviru Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH uspostavi održiv i učinkovit cyber-sustav sigurnosti koji će biti u stanju da spriječi i otklanja posljedice cyber incidenata'', istaknula je Pendeš.

Posjetila je da je do sada izrađen Akcijski plan kako bi se implementirala do 2023. godine Strategija cyber-sigurnosti. Ove godine formiran je i tim Ministarstva obrane BiH za odgovor na računalne incidente, koji radi na sprečavanju bilo kakvih negativnih učinaka u cyber-prostoru.

Pendeš je izrazila zahvalnost Misiji OSCE-a u BiH pod čijim su pokroviteljstvom izrađene Smjernice, koje će pružiti osnovu za izradu strateških dokumenata za rješavanje izazova u toj oblasti na različitim razinama vlasti.

''Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na rješavanje najvažnijih pitanja za povećanje cyber-sigurnosti države i njenih institucija u skladu s najvišim međunarodnim standardima'', pojasnila je šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

U cilju postizanja veće cyber-sigurnosti Europska unija će naredne godine pokrenuti regionalni projekt posvećen zapadnom Balkanu, čija je vrijednost osam milijuna eura.

''Pored njega paralelno ćemo u BiH provoditi Twinning projekt koji će biti posvećen jačanju kapaciteta agencija za provođenje zakona u oblasti kibernetičkog kriminala odnosno sigurnosti'', najavila je šefica Političkog odjela u Delegaciji EU u BiH i EUSR u BiH Elisabet Tomasinec povodom predstavljanja Smjernica, koje su bile potrebne jer BiH nema sveobuhvatni strateški pristup za rješavanje pitanja prijetnji u oblasti cyber-kriminala.

Tako taj dokument definira minimalan broj ciljeva i aktivnosti koje će dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata upravljanja sustavom cyber-sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close