Bezos na udaru hakera

Saudijski princ hakirao mobitel najbogatijeg čovjeka svijeta?

Zanimljivo, Bezosov odvjetnik za Guardian je rekao kako njegov klijent surađuje s istražiteljima, ali nije otkrivao nikakve dodatne informacije.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 01. 2020. u 09:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da nitko nije imun na hakiranje, već godinama pokazuju slučajevi u kojima su hakirana računala ili pametni telefoni nekih od najpoznatijih ljudi na svijetu.

Tako se na udaru hakera našao i donedavno najbogatiji čovjek na svijetu, šef Amazona Jeff Bezos.

Kako piše Guardian, Bezosov je telefon hakiran 2018. godine nakon što je primio poruku od saudijskog princa Mohammeda bin Salmana.

Prema neimenovanim izvorima na koje se Guardian poziva, Bezosov je telefon kompromitiran nakon što je Bezos otvorio video zaražen zlonamjernim virusom, a koji mu je stigao s prinčeva broja na WhatsAppu. Nakon što je Bezos otvorio sporni video, podaci su veoma brzo ukradeni s njegova osobnog mobilnog telefona.

Očekivano, saudijska vlada takve je natpise nazvala apsurdnima te zatražila pokretanje istrage koja bi otkrila o čemu se točno radilo.

Zanimljivo, Bezosov odvjetnik za Guardian je rekao kako njegov klijent surađuje s istražiteljima, ali nije otkrivao nikakve dodatne informacije.

Bezosov tim sigurnosnih stručnjaka pročešljao je njegov telefon nakon što je početkom 2019. u javnost dospjelo nekoliko informacija koje su otkrile njegovu ljubavnu aferu zbog koje je njegova dotadašnja supruga zatražila razvod braka, javlja Zimo.

Tijekom te provjere otkrivene su sumnjive promjene na Bezosovu telefonu, a njegov šef sigurnosti Gavin de Becker još je tad rekao kako su Saudijci "imali pristup telefonu i pridobili privatne informacije". Već se tada pojavila sumnja da su upravo Saudijci bili ti koji su otkrili medijima sočne detalje o Bezosovoj ljubavnoj vezi.

No i službena Saudijska Arabija i The National Enquirer, koji je objavio informacije, odbacili su takve optužbe.

Nagađa se da se Bezos našao na udaru jer je vlasnik The Washington Posta, koji kritički piše o Saudijskoj Arabiji. Koji je točan razlog za navodno hakiranje i jesu li zaista Bezosovi privatni podaci završili u rukama Saudijaca, bit će, nadamo se, jasnije nakon istrage.

Kopirati
Drag cursor here to close