Veći kapacitet i brže punjenje

Samsung bi u Galaxy S10 možda mogao ugraditi grafenske baterije

Južnokorejska korporacija navoodno je dovršila razvoj baterija za mobilne uređaje zasnovanih na grafenu, koje će biti većeg kapaciteta i brže će se puniti.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 10. 2018. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na društvenim mrežama pojavile su se neprovjerene informacije o tome kako je Samsung dovršio razvoj revolucionarnih baterija za mobilne uređaje.

One bi trebale biti zasnovane na grafenu, a navodno da su spremne za ugradnju već u liniju Galaxy S10 čije se predstavljanje očekuje početkom sljedeće godine.

Iako se radi o još vrlo neslužbenim informacijama koje ne moraju biti točne, pogledajmo što bi nam grafenske baterije mogle donijeti.

U studenom prošle godine Samsung je patentirao tehnologiju baterija djelomično izrađenih od grafena, materijala koji se sastoji od slojeva ugljika debljine tek jednog atoma, piše Zimo.co.

U usporedbi s litij-ionskim baterijama grafenske bi trebale u istoj veličini donijeti oko 45% veći kapacitet za pohranu energije. Osim toga, punjenje grafenskih baterija trebalo bi se moći obaviti i do pet puta brže od punjenja standardnih litij-ionskih baterija, što bi skratilo vrijeme punjenja prosječnog mobitela na tek 10-15 minuta.

Prednosti grafenskih baterija niti tu ne staju – one bi trebale mnogo sporije propadati, materijali od kojih bi bile izrađene ekološki su mnogo prihvatljiviji od litija, kobalta i ostalih u sadašnjim baterijama mobitela, a konstrukcija grafenskih baterija sa sobom ne nosi niti rizike od samozapaljenja.

Za sada je proizvodnja grafena prilično skupa, no očekuje se da bi s vremenom i većim količinama mogla značajno pojeftiniti, pa bi "magični" grafen mogao značajno promijeniti način na koji se napajaju mobilni uređaji budućnosti.

Samsungovi stručnjaci su, ako je vjerovati neimenovanim izvorima iz industrije, dovršili razvoj ovakvog rješenja i uskoro će ga početi komercijalizirati. Ili će sve ostati samo na glasinama i lijepim željama.

Kopirati
Drag cursor here to close