Naručivanje preko Amazona

''Šamar'' Bezosu tijekom leta u svemir

Tinejdžer priznao Bezosu da nikada nije ništa naručio preko Amazona
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 07. 2021. u 09:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nizozemski tinejdžer koji je postao najmlađi svemirski putnik na svijetu ovaj je tjedan iznenadio milijardera Jeffa Bezosa rekavši mu tijekom leta da nikad nije ništa naručio preko Amazona.

Oliver Daemen, 18-godišnji student fizike, pratio je Bezosa, njegova brata Marka Bezosa i 82-godišnju pilotkinju Wally Funk, najstariju osobu koja je letjela u svemir, na 10-minutnom putovanju izvan Zemljine atmosfere.

“Rekao sam Jeffu da zapravo nikada nisam kupio nešto preko Amazona”, rekao je Daemen za Reuters u petak u intervjuu u amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol. On mu je iznenađeno odgovorio da odavno nije čuo da je netko to rekao, piše Hina.

Daemen, koji je izabran nakon što je drugi kandidat koji je platio 28 milijuna dolara morao odustati, doznao je da će se pridružiti letu dok je bio na obiteljskom odmoru u Italiji.

“Nazvali su i rekli – Jeste li još uvijek zainteresirani? Odgovorili smo: “Da! Da! Da!” ”

Daemen je sanjao o svemirskim putovanjima odmalena, pratio je razvoj kompanija za istraživanje svemira poput Blue Origina i u mladosti je dobio pilotsku dozvolu.

“Nismo platili ni blizu 28 milijuna dolara, ali izabrali su me jer sam bio najmlađi, a bio sam i pilot, a također sam o tome već znao prilično puno.”

“Mislim da to nisam shvatio dok nisam bio u raketi: ‘Opa, stvarno se događa'”, rekao je. “To mi je bio krajnji, krajnji cilj … ali nikada nisam mislio da će to biti tako brzo.”

Posada je prošla dva dana sigurnosnih treninga, ali ništa jako teško, rekao je Daemen, koji se može vidjeti na video snimci kako u bestežinskom stanju s Jeffom Bezosom baca ping-pong loptice.

“To je bilo super ‘cool’. Tako je čudno biti bez težine. Bilo je lakše nego što sam očekivao. To je kao da sam u vodi.”

Daemen, kojemu nastava na Sveučilištu Utrecht treba početi u rujnu, rekao je da nije siguran što želi raditi kasnije u životu, ali da će ozbiljno razmotriti karijeru u svemirskim putovanjima.

Upitan kako je to bilo putovati raketom s milijarderom, odgovorio je uz široki osmijeh: “Bili su super zabavni i svi čvrsto na zemlji, koliko god to smiješno zvučalo.”

Kopirati
Drag cursor here to close