Nema kako hoćeš

Rusi uvjetovali Netflix prenošenjem nacionalnih kanala

Ruski regulator telekomunikacijskih tržišta klasificirao je streaming platformu kao audiovizualnu uslugu, što znači da svojim pretplatnicima mora nuditi državne televizijske programe.
Sci-Tech / Tehnologija | 02. 01. 2022. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve platforme za video streaming koje u Rusiji imaju preko 100 tisuća pretplatnika zakonski su klasificirane kao audiovizualne usluge.

Državni regulator telekomunikacijskih tržišta Roskomnadzor u ovu je kategoriju posljednjeg tjedna 2021. godine uključio i Netflix, što je američki streaming servis stavilo u drugačiji položaj na tom tržištu.

Najvažnija promjena koju Rusija sada zahtjeva od Netflixa jest da svojim pretplatnicima učini dostupnim programe 20 državnih televizijskih kanala.

To uključuje državnu televiziju Channel One, zabavne kanale NTV, ali i službeni kanal Ruske pravoslavne crkve, Spas, prenosi Moscow Times. Ovi bi se kanali na ruskoj inačici Netflixa trebali pojaviti u ožujku.

Povrh toga, Netflix sada mora svoje sadržaje prilagoditi i ruskom zakonu koji zabranjuje promoviranje ekstremizma, kako ga oni definiraju.

Ova je odredba prilično kontroverzna, jer se njome vlasti nerijetko služe kako bi, označavanjem sadržaja ekstremističkim, utišali glasove oporbe i praktički provodili cenzuru na Internetu, javlja Bug.

Prema sličnim propisima Rusija je nedavno kaznila Google i Metu, navodeći kako se na njihovim platformama također šire razni oblici ilegalnog sadržaja.

Spomenimo da pod nepoćudnim i ilegalnim sadržajem u Rusiji podrazumijevaju "promociju" LGBT zajednice, odnosno bilo kakav sadržaj koji ima veze s istospolnim zajednicama i sličnim temama, neprikladnima za rusku konzervativnu vlast.

Uključivanje Netflixa u registar audiovizualnih usluga navodno je posljedica nezadovoljstva lokalnih streaming kompanija, koje su tražile da se i američkog konkurenta svede na ista pravila prema kojima oni moraju poslovati. Netflix će dodatno morati otvoriti i podružnicu u Rusiji preko koje će voditi poslovanje u toj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close