Novi viralni trend

Roditelji oprez, ''online igra'' poziva djecu da nestanu na 48 sati

Facebookom kruži zabrinjavajuća 'igra' nazvana 48-Hour Challenge koja potiče djecu da nestanu na dva dana.
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 10. 2017. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na društvenim mrežama se pojavila nova inačica 'igre' koja djecu i tinejdžere poziva da 'nestanu' na određeno vrijeme. Evo par savjeta kako se nositi s time

Facebookom kruži zabrinjavajuća 'igra' nazvana 48-Hour Challenge koja potiče djecu da nestanu na dva dana. Bolesni viralni trend također predviđa dodjelu bodova za svako spominjanje djeteta u društvenim medijima za vrijeme izbivanja.

Riječ je o inačici igre Game of 72 koja je kružila zapadnom Europom prije nekoliko godina, a u sklopu koje su djeca pokušavala nestati na 72 sata.

Društveni mediji, naročito Facebook, pogodno su tlo za nastanak, razvoj i širenje glupih trendova i izazova.

Tako smo nedavno imali prilike vidjeti izazov u sklopu kojeg su djeca jedna druge vezali ljepljivom vrpcom. Jedan je dječak ostao bez oka jer se ozlijedio dok se pokušavao osloboditi.

Izazov s cimetom tražio je od sudionika da pokušaju pojesti žlicu tog začina. Rezultat su bili smiješni video zapisi, ali netko je to mogao skupo platiti. Naime, liječnici su upozorili kako bi gutanje cimeta na taj način moglo dovesti do pneumotoraksa, odnosno kolapsa plućnog krila.

Rizičan je bio i izazov soli i leda, u sklopu kojeg je bilo potrebno držati te dvije tvari u zatvorenoj šaci što je dulje moguće. Pobjednik je bio onaj koji bi najdulje izdržao. No, ujedno su u pojedinim slučajevima zaradili i opekotine drugog ili trećeg stupnja, piše Independent.

I ovdje vrijedi nekoliko najvažnijih preporuka stručnjaka.

Roditelji, nemojte zaboraviti kako raspolažete životnom mudrošću i znanjem kako sigurno hodati ovim svijetom, koje je u velikoj mjeri primjenjivo i na internetski svijet i odnose u njemu. Kao što ih učite kako se kretati u prometu, koristiti nož ili paliti štednjak i kuhati, tako im možete pomoći u sigurnom kretanju internetskim svijetom.

Uloga je učitelja, roditelja i drugih odraslih pomoći im i poučiti ih kako se lakše nositi s neugodnim iskustvima te kako mogu bolje prepoznati opasnosti.

Zabrana može djeci samo povećati interes i učiniti internet privlačnijim, a čini ih sigurnima samo dok su u našoj blizini ili su sigurna zbog toga što nisu na internetu.

Između ostalog, djecu na internetu možete ih zaštititi od rizika tako što ćete pokazati zanimanje za njihove aktivnosti na internetu i razgovarati o stvarima koje doživljavaju. Također je važno podučiti djecu kako postoje ljudi koji nemaju uvijek dobre i iskrene namjere.

Samo tako moguće je spriječiti ih da sudjeluju u opasnim pothvatima koji zahvaljujući rasprostranjenosti drušvenih mreža, vrebaju iz asvakog ugla, piše tportal.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close