Tokio

Robot dočekuje pacijente s blagim simptomima Covida

"Molim vas da za vrijeme boravka u hotelu nosite masku", poručuje im i dodaje: "Nadam se da ćete se što prije oporaviti."
Sci-Tech / Tehnologija | 04. 05. 2020. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pacijenti pozitivni na koronavirus koji imaju lakše simptome bolesti, izolaciju će provesti u nekoliko tokijskih hotela u kojima će ih odmah u predvorju dočekati - robot.

Japanske vlasti hotele su odlučile iskoristiti za smještaj pacijenata pozitivnih na koronavirus s blagim simptomima, zbog čega im nije potrebna hospitalizacija. Roboti bi trebali olakšati rad medicinskim sestrama i ostalom medicinskom osoblju.

U jednom tokijskom hotelu robot Pepper nosi zaštitnu masku i u predvorju dočekuje pacijente.

"Molim vas da za vrijeme boravka u hotelu nosite masku", poručuje im i dodaje: "Nadam se da ćete se što prije oporaviti."

Povremeno izgovara i druge rečenice: "Molim za to da se širenje bolesti suzbije što prije" i "Udružimo se kako bismo zajedničkim snagama ovo prebrodili", piše Hina.

Pepper nije jedini robot 'zaposlen' u hotelu u tokijskoj četvrti Ryogoku. Njegov 'kolega' zadužen je za poslove čišćenja hotela. Ugrađen mu je najnoviji softver umjetne inteligencije te obavlja svoj posao u raznim dijelovima hotela, uključujući i rizično područje "crvene zone" kojemu je pristup stvarnog osoblja hotela ograničen.

U nastojanju da smanji opterećenje medicinskog sustava države, Japan je diljem zemlje osigurao više od 10.000 hotelskih soba namijenjenih smještaju pacijenata s blažim simptomima, izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

U hotelu u četvrti Ryogoku može se smjestiti oko 300 osoba. Ondje će pacijentima na raspolaganju tijekom 24 sata biti dvije medicinske sestre, a tijekom dana ondje će dežurati i jedan liječnik.

Kopirati
Drag cursor here to close